Ως την πιο κρίσιμη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι». Ο ίδιος μάλιστα την παρομοίωσε με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974
«Η προσπάθεια κατευνασμού η οποία γίνεται προς την πλευρά της Τουρκίας και του Ερντογάν αυτή τη στιγμή, για μένα είναι λάθος τακτική. Είναι ένδειξη υποχωρητικότητας και λάθος εκτίμησης του τρόπου με τον οποίο δρα ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν το εκλαμβάνει αυτό ως αδυναμία. Δεν το εκλαμβάνει ως δύναμη, ως υπεροχή της Ελλάδας, η οποία είναι ενταγμένη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.
«Να πάμε σε διάλογο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις. Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εκεί με το ερευνητικό της πλοίο και τα πολεμικά πλοία και να μας λέει αν δεν κάνετε θα προχωρήσουμε παραπάνω», συμπλήρωσε.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο στα ελληνοτουρκικά. Είναι διαφορετικό από κάθε άλλη πλευρά. Εγώ το συγκρίνω μόνο με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Να μην κλαίμε μετά όταν σπάσει η κανάτα καθώς τη φέρνουμε πίσω από την βρύση. θα είναι πολύ αργά. Πρέπει να φροντίσουμε η κανάτα να πάει στη βρύση και να ξαναγυρίσει από τη βρύση».
Δεν πρέπει να μας καθησυχάσει η αποχώρηση του Oruc Reis
Ο κ. Ανώναρος τόνισε ότι δεν πρέπει να μας καθησυχάζει η αποχώρηση του Oruc Reis στην Αττάλεια. Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας, παραμένουν αμετακίνητες ανέφερε.
Διαφορές με τη συμφωνία των Πρεσπών
Ερωτηθείς για σύγκριση με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αντώναρος ανέφερε πως στις Πρέσπες δεν χάσαμε εθνική κυριαρχία.
«Υπάρχει μια διαφορά στη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν εκχωρήσαμε εθνική κυριαρχία. Μπορεί να εκχωρήσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας όπως πολύ σωστά την αντιλαμβανόμαστε». Εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει οφέλη σε βάθος χρόνου, καθώς «αναλάβαμε την αεροπορική επιτήρηση της χώρας και αποτρέψαμε την παρουσία εκεί της Τουρκίας».
Να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο του Βερολίνου
Αναφερόμενος στην συνάντηση στο Βερολίνο ο κ. Αντώναρος, τόνισε ότι θα πρέπει το κείμενο να δοθεί στη δημοσιότητα.
«Καταρχάς η λέξη understanting που είναι στα αγγλικά δεν είναι κατανόηση αλλά συνεννόηση. Συνεπώς σε κάτι συνεννοηθήκαμε. Εάν το κείμενο είναι απλά τεχνικό, δηλαδή το πως θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δίνεται αυτό το κείμενο στη δημοσιότητα. Για να μην δίνεται, εγώ εικάζω, και πολλοί άλλοι εικάζουν, ότι κάποιο περίεργο υπάρχει».
160 βραχονησίδες και νησιά καλοβλέπουν οι Τούρκοι
Όπως είπε ο κ. Αντώναρος, οι τούρκοι έχουν καταρτίσει 160 μικρών και μεσαίου μεγέθους νησίδων και νησιών για τα οποία δεν υπάρχει καμία ρύθμιση και αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και εμείς. «Αυτή τη στιγμή είναι ντεκλαρέ ξεκάθαρη, διεκδίκηση εθνικού εδάφους, εθνικών θαλασσών».
Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα πολιτικό δορυφόρο, τόνισε ο κ. Αντώναρος. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για τις εξελίξεις, λέγοντας πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.
Ακούστε όσα είπε ο κ. Αντώναρος στον Flash 99.4
Διαβάστε επίσης:
Την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τη «Νέα Αλλαγή» θα παρουσιάσει η Φώφη Γεννηματά