Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «αόρατος πόλεμος» στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο, στον οποίο εμπλέκονται τουλάχιστον οκτώ στόλοι. Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν αναπτύξει το στόλο τους στον 28ο μεσημβρινό, με τα πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε απόσταση βολής το ένα από το άλλο.
Του Γιάννη Χαβιανίδη
Η τρομακτική δύναμη πυρός που έχει συγκεντρωθεί σε λίγα ναυτικά μίλια καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, από τη στιγμή που η συνεχιζόμενη ένταση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις κάνοντας καθημερινές ασκήσεις «ηρεμίας». Από τη μια πλευρά η Αθήνα είναι ενοχλημένη από τις ίσες αποστάσεις που κρατά η ΕΕ στην αντιπαράθεση με την Τουρκία και από την άλλη επιμένει πως όσο υπάρχει ένταση δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα διάλογο με την Τουρκία.
Ενοχλημένη η Αθήνα για τη στάση της ΕΕ
«Το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετικό για τη Λευκορωσία και διαφορετικό για την Τουρκία», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Politic, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την άποψη που διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Οι ίδιο κύκλοι προσθέτουν πως η μόνη διαφορά μας με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Επιπρόσθετα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο για να αποχωρήσει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο. Με διαβήματα και καθημερινές παρουσιάσεις των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά «χτίζει» συμμαχίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Μάλιστα, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, κατατίθενται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι συμφωνίες για ΑΟΖ με τις δυο χώρες, ώστε να επικυρωθούν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020.
Μπρα ντε φερ Μακρόν – Μέρκελ
Στο μεταξύ συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Μακρόν – Μέρκελ για το ποιος θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση της Ελληνοτουρκικής έντασης. Ο Γάλλος πρόεδρος καυτηριάζει τη τουρκική προκλητικότητα στέλνοντας λεκτικές προειδοποιήσεις στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν θα τον αφήσει να συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα στη Ν.Α. Μεσόγειο.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει να προωθεί τη βολική για εκείνη λύση του διαλόγου, δηλώνοντας μάλιστα ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο κορυφής για να εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Δείτε ακόμη:
Η Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ απάντηση στις πιέσεις της Γερμανίας