Με κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και Οικονομικών ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος, ζητά την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Ο.Α.Ε.Δ. στη Χαλκιδική
Στην Ερώτησή του ο κ. Πάνας αναφέρει, πως ενώ λειτουργούν ήδη 50 ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει ανάλογη Σχολή στη Χαλκιδική, τη στιγμή που η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλη, κυρίως μέσω του τουρισμού, αλλά και του πρωτογενούς της τομέα.
Ο Βουλευτής τονίζει μάλιστα, πως η ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.) του Ο.Α.Ε.Δ. είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς η Χαλκιδική έχει πληγεί επανειλημμένα και λόγω πανδημίας, αλλά και φυσικών καταστροφών. Μάλιστα, προτείνει, να δοθεί έμφαση σε ειδικότητες που ανταποκρίνονται στο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της, κυρίως τουριστικών ειδικοτήτων αλλά και ειδικοτήτων που θα στελεχώσουν τις πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.
Ο κ. Πάνας δήλωσε : «Η Χαλκιδική χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη για αυτό και προχώρησα στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς την ίδρυση ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. στη Χαλκιδική, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν παράλληλα με την εκπαίδευση και νέες θέσεις εργασίας σε νέες και νέους , ενώ θα υποστηρίξει και με ειδικευμένο προσωπικό την οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ.Χατζηδάκη Κωστή.
2) Οικονομικών κ.Σταϊκούρα Χρήστο.
Θέμα: «Ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Ο.Α.Ε.Δ. στη Χαλκιδική».
Κύριοι Υπουργοί
Όπως γνωρίζετε οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) ΟΑΕΔ λειτουργούν ήδη από το 1952, εφαρμόζοντας τον θεσμό της Μαθητείας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη, με την αμειβόμενη Μαθητεία.
Ο ΟΑΕΔ διατηρεί 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας σε περιοχές ανά την επικράτεια που υλοποιούν προγράμματα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Από τις περιοχές αυτές όμως, εξαιρείται η Χαλκιδική, παρόλο που η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλη, κυρίως μέσω του τουρισμού αλλά και του πρωτογενούς της τομέα.
Η ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική, με έμφαση σε ειδικότητες που ανταποκρίνονται στο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της κυρίως τουριστικών ειδικοτήτων, αλλά και ειδικοτήτων που θα στελεχώσουν τις πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, καθώς έχει πληγεί επανειλημμένα και λόγω πανδημίας αλλά και φυσικών καταστροφών που επιτείνουν τα αποτελέσματα της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
Η ύπαρξη ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν παράλληλα με την εκπαίδευση και νέες θέσεις εργασίας σε νέες και νέους της , καθώς οι μαθητές των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ σε σημαντικό ποσοστό, μετά το τέλος των σπουδών τους, συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης. Παράλληλα, θα υποστηρίξει και με ειδικευμένο προσωπικό την οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
-Είναι στον άμεσο προγραμματισμό σας η ίδρυση Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Χαλκιδική και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής
Πάνας Απόστολος
Δείτε επίσης: Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Το χλιαρό χειροκρότημα, οι απουσίες και η αντίδραση του Φίλη (vid)
- Σπανούλης: «Την Κυριακή σας περιμένω όλους εδώ»
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο αναλαμβάνουν δράση κατά του Πούτιν
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ αναπολεί την πρώτη συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς λόγω του Pretty Woman
- Η κατάσταση της Εθνικής στον όμιλο μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Η οικονομική πολιτική Τραμπ υπό το μικροσκόπιο: Θα επηρεάσει τις ΗΠΑ η κρίση ομολόγων;