Απ. Πάνας στην Politic: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων»

Απ. Πάνας στην Politic: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων»

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις παραχώρησε στο politic.gr ο βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Απόστολος Πάνας.

Συνέντευξη: Χρίστος Φιλιππούδης

Ο βουλευτής Χαλκιδικής αναφέρει ότι η επιδοματικού χαρακτήρα πολιτικές της κυβέρνησης «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά μεγαλώνουν τις ανισότητες» ενώ τονίζει ότι «η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, δεν ελέγχει την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια αλλά ούτε θωρακίζει τα εισοδήματα των απλών πολιτών».

Για το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές ο κ. Πάνας δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συμμετείχε και συμμετέχει υπεύθυνα και δημιουργικά, με προτάσεις και παρατηρήσεις, ώστε η διάταξη που θα ψηφίσει η Βουλή, να είναι αποτελεσματική, συμβατή με το Σύνταγμα και νομοτεχνικά άρτια» και επισημαίνει ότι: «ο αποκλεισμός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και κάθε διάδοχου σχήματός της οφείλει να είναι κοινός στόχος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου».

Όσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την γνωμοδότηση Ντογιάκου ο κ. Πάνας έκανε λόγο για συσκότιση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων ενώ τονίζει πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι κρύβετε πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, διαφορετικά κ Κυβέρνηση θα φέρει βαριά ευθύνη απέναντι στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Για το σκάνδαλο Καϊλή ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην κ. Καϊλή και στην παράταξη είχαν από το καλοκαίρι «παγώσει», το γεγονός όμως ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν τους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και το γεγονός ότι «η κ. Καϊλή ήταν μέλος της Επιτροπής PEGA, που ερευνούσε την υπόθεση των υποκλοπών δεν επέτρεπαν την διαγραφή της, καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εκλαμβάνονταν ως παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής PEGA».

Ο κ. Πάνας έθεσε ως στόχο στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους πολίτες «τη δύναμη να προωθήσουμε τις προτάσεις μας και το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα ως ισχυρή πολιτική δύναμη, θέτοντας στο περιθώριο τις ανέφελες και στείρες συγκρούσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να λύνουν τα προβλήματα, συσσωρεύουν νέα».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Πως κρίνετε την στροφή της κυβέρνησης στην επιδοματική πολιτική, παρ’ όλο που πριν μερικά χρόνια την αποκήρυττε και τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση και γιατί δεν το κάνει;

Οι ατελέσφορες, αναποτελεσματικές και επιδοματικού χαρακτήρα πολιτικές και προσωρινές λύσεις για τους πολλούς, σε αντίθεση με τις προνομιακές, μόνιμου και χαριστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τους λίγους και ισχυρούς, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά μεγαλώνουν τις ανισότητες και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει. Επιδόματα για το ρεύμα, για τη βενζίνη και τώρα και για τα τρόφιμα. Μόνο που η επιδοματική πολιτική όπως καθημερινά αποδεικνύεται δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, δεν ελέγχει την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια ούτε θωρακίζει τα εισοδήματα των απλών πολιτών.

Η λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ήταν τα μέτρα που εξαρχής πρότεινε η παράταξή μας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής. Συγκεκριμένα:
1. Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και την πρόνοια να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή τα βρεφικά είδη, όπως το βρεφικό γάλα και οι πάνες.
2. Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας. 
3. Στήριξη-και ενίσχυση- της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.
4. Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια, με ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.
5. Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους κι αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους καθώς και μειωμένο ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης.
6. Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης.
7. Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.
 
Πρόσφατα η κυβέρνηση προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του ξεχωριστή τροπολογία. Τι στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ;

Βλέπουμε πως ακόμη και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη, που αναμφίβολα θα αποτελεί κηλίδα στην Δημοκρατία μας αν ξαναμπεί μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή, την έκαναν θέμα κομματικού ανταγωνισμού. Εμείς δε θα δεχθούμε παιχνίδια με τους Θεσμούς. Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συμμετείχε και συμμετέχει υπεύθυνα και δημιουργικά, με προτάσεις και παρατηρήσεις, ώστε η διάταξη που θα ψηφίσει η Βουλή, να είναι αποτελεσματική, συμβατή με το Σύνταγμα και νομοτεχνικά άρτια. Τα κόμματα οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία όχι μόνο από τους εχθρούς της, αλλά και από τον λαϊκισμό και την ανέξοδη αντιπαράθεση. Να μείνουμε μακριά και έξω από χαρτοπόλεμο τροπολογιών. Προτείνουμε ο Πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης. O αποκλεισμός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και κάθε διάδοχου σχήματός της οφείλει να είναι κοινός στόχος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
 
Το θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών απασχόλησε έντονα την πολιτική επικαιρότητα. Μάλιστα πρόσφατα η γνωμοδότηση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία ουσιαστικά βάζει φρένο στην ενημέρωση των πολιτών από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πως σχολιάζετε το γεγονός αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης και εν γένει θα μάθουμε ποτέ τι κρύβετε πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;
 
Ασφαλώς και η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της. Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων “νομιμοποίησης” των κυβερνητικών αυθαιρεσιών».

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καθιστά τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε» και τονίζει πως ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, διαφορετικά η Κυβέρνηση θα φέρει βαριά ευθύνη απέναντι στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Με δεδομένο ότι ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κ. Καϊλή ως “δούρειο ίππο” της ΝΔ και «ξένο σώμα», πιστεύετε ότι είχε δώσει αφορμές η κ. Καϊλή και αν είναι έτσι μήπως έπρεπε να γίνουν κινήσεις νωρίτερα για την απομάκρυνσή της από το ΠΑΣΟΚ;

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κ. Καϊλή και στην παράταξή μας είχαν από το καλοκαίρι «παγώσει». Όπως πολύ καλά όμως γνωρίζεται, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν τους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και το γεγονός ότι η κ. Καϊλή ήταν μέλος της Επιτροπής PEGA, που ερευνούσε την υπόθεση των υποκλοπών δεν επέτρεπαν την διαγραφή της, καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εκλαμβάνονταν ως παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής PEGA.  Σε κάθε περίπτωση, σε πολιτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ κατέστησε έγκαιρα σαφέστατη την θέση του στο εσωτερικό του ενημερώνοντας συγχρόνως και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. 

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές και με βάση ότι αυτές οι εκλογές θα γίνουν με τον νόμο της απλής αναλογικής, τι στρατηγική θα ακολουθήσετε μετεκλογικά, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας;
 
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την αυτόνομη πορεία μας και για τον λόγο αυτόν ζητάμε από τους πολίτες τη δύναμη να προωθήσουμε τις προτάσεις μας και το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα ως ισχυρή πολιτική δύναμη, θέτοντας στο περιθώριο τις ανέφελες και στείρες συγκρούσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να λύνουν τα προβλήματα, συσσωρεύουν νέα.  Είναι ευκαιρία να θέσουμε σε ισχύ το μακροπρόθεσμο στρατηγικό μας πλάνο, για τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την έρευνα, προκειμένου να υπάρξουν πολλές καλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας για να μείνουν εδώ οι νέοι μας κι όχι να φεύγουν, ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Εμείς θέλουμε μια ζωή αξιοπρέπειας, σταθερότητας και προόδου για κάθε πολίτη κι εκεί στρέφουμε την προσοχή μας.

Δείτε επίσης: Βουλή: Η σημερινή παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα με «διευθύνσεις και ονόματα» και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής

Loading