Από εβδομάδα εξελίξεις με τα προνόμια των εμβολιασμένων προανήγγειλε ο Μητσοτάκης (vid)

Ο Κυριάκος Μητοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για την Τουρκία, το Κυπριακό, αλλά και το αν θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία απασχόλησε αρκετά τη Σύνοδο Κορυφής, και απήυθυνε και πάλι έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

«Στο ζήτημα του κορονοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως: «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Όσον αφορά την Τουρκία δήλωσε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Για τις συζητήσεις που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκιουτέρες είπε ότι δεν νοείται λύση στο Κυπριακό εκτός από εκείνη της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η οποία αφορούσε – όπως οι περισσότερες – το θέμα της επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πολιτών και όσον αφορά τα προνόμια και αν χρειάζεται πιο επιθετική πολιτική είπε πως «Θα περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα», αφήνοντας ανοιχτή ουσιαστικά την πιθανότητα να υπάρξουν συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους Έλληνες πολίτες.

Για το θέμα των τοπικών lockdown, είπε ότι “θα αντιμετωπίζουμε τοπικές εξάρσεις, αλλά υπάρχει μια απάντηση μόνο και αυτή είναι ο εμβολιασμός”.

Τουρκία και Κυπριακό

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και για το Κυπριακό και τόνισε ότι έχει καταστεί σαφές πως μια ένταση είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο θα έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν”, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επαφές με την Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα επιμένει σε προκλητική στάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

Η Τουρκία μονίμως εκφράζει μια αντίρρηση για τα Συμπεράσματα. Πιστεύω ότι η Ευρώπη στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και εκτιμώ ότι θα επιλέξει το δρόμο της αποκλιμάκωσης. Διασταυρωθήκαμε με τον κ. Τατάρ στο πρωινό του ξενοδοχείου και του επανέλαβα την πάγια θέση μας ότι με τη λύση των δυο κρατών δεν πάμε πουθενά. Και απορρίπτεται γιατί είναι εντελώς ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρα η συζήτηση σταματά εν τη γεννέση της”

Ο πρωθυπουργός κατέληξε αναφέροντας: “Ας βλέπουμε αυτό το καλοκαίρι το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο”.

Δείτε επίσης: Άγκυρα για Σύνοδο Κορυφής: «Έλλειψη καλής θέλησης« από την ΕΕ – «Μεγάλο λάθος» οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό