Από πότε προβλέπεται θεσμικά να γίνονται εθνικές εκλογές όταν ο πρωθυπουργός νιώθει έτοιμος;

Από πότε προβλέπεται θεσμικά να γίνονται εθνικές εκλογές όταν ο πρωθυπουργός νιώθει έτοιμος;

Όλοι, και πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και οικονομικά και πολιτικά. Υπό αυτό το πρίσμα πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν ότι το ρίσκο που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός είναι μεγάλο. Είναι…;

Της Έλενας Ιατρίδου

«Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την “βόμβα” -το τονίζω- της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι», δήλωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης.

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι το είχαν “σίγουράκι” το σενάριο των πρόωρων εκλογών και μάλιστα είχαν κυκλώσει και συγκεκριμένες ημερομηνίες στο ημερολόγιό τους.

Οι εφημερίδες γέμισαν με άρθρα – χρησμούς με λογικοφανή επιχειρήματα και φυσικά εσωτερική πληροφόρηση από Μαξίμου. 

Το μόνο μυστήριο που έμενε να απαντηθεί ήταν ο μήνας των εκλογών, Σεπτέμβρης ή Οκτώβρης.

Και η εξήγηση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ήταν πολύ απλή: «Μα αφού τότε βολεύει δημοσκοπικά τον πρωθυπουργό!»

Και αναρωτιέμαι… Από πότε προβλέπεται θεσμικά να λαμβάνουν χώρα οι εθνικές εκλογές όταν ο πρωθυπουργός νιώθει έτοιμος;

Ας σοβαρευτούμε.

Οι πρόωρες εκλογές κατά πως βολεύει τα δημοσκοπικά νούμερα ανήκουν σε μια παλιά πολιτική κουλτούρα, από την οποία θα ήταν συνετό να πάρουμε συναινετικό διαζύγιο. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές τετραετίες, κύκλους που κλείνουν και σηματοδοτούν την ολοκλήρωση ενός κυβερνητικού έργου.

Το μόνο που δε θα ήθελε αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα είχε να αντιμετωπίσει από την ενεργειακή κρίση μέχρι και την τουρκική προκλητικότητα.

Οι βουλευτές καλό θα ήταν λοιπόν, να επιστρέψουν στα γραφεία τους, να βάλουν στην άκρη τις προεκλογικές καμπάνιες και ο καθένας να κάνει τη δουλειά του – όποια του έχει ανατεθεί.

Άλλωστε, όλοι έχουν στα αυτιά τους τη φράση του Μητσοτάκη «να μου το πουν, για να τους απαλλάξω», απευθυνόμενος σε όσους κουράστηκαν και βιάζονται για εκλογές.

Δείτε επίσης: Δικαστές του ΣτΕ: «Αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης»

 

Loading

Play