(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Από σήμερα η βεβαίωση γνησίου υπογραφής μέσα από το gov.gr

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη

Μέσα από δύο νέες υπηρεσίες οι πολίτες θα μπορούν πλέον να βεβαιώσουν ψηφιακά το γνήσιο της υπογραφής τους, σε κάθε έγγραφο και συμφωνητικό. Οι Υπηρεσίες ονομάζονται «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού» οι οποίες έγιναν γνωστές στον Πρωθυπουργό σήμερα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

propoli

Σημειώνεται ότι μαζί με την ψηφιακή έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης ολοκληρώνεται πλήρως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, που σχετίζονται με το γνήσιο της υπογραφής για το σύνολο των ιδιωτικών εγγράφων, που συντάσσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Η λειτουργία των δύο υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, για την ταυτοποίησή του ο πολίτης ακολουθεί τα ίδια βήματα με εκείνα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης, δηλαδή αυθεντικοποιείται:

• είτε μέσω των κωδικών Taxisnet, εφόσον ο πολίτης έχει επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου,

• είτε με τους κωδικούς web banking (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Τράπεζα Χανίων ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης είπε πως «όλα τα έγγραφα του γνησίου αποκτούν το δικό τους ψηφιακό σπίτι και βέβαια θα βρίσκονται και στη θυρίδα του Πολίτη. Όλα τα έγγραφα τα οποία θα αποκτούν βεβαίωση γνησίου υπογραφής από το gov.gr, σαν pdf θα έχουν πάνω τους ένα QR code και έτσι θα μπορεί κανείς πλέον να επιβεβαιώσει πραγματικά και όχι μόνο οπτικά, αν τα έγγραφα αυτά είναι γνήσια. Γιατί θα υπάρχουν και στο φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο. Και βέβαια ως συνέχεια του νόμου 4727/2020 που τώρα θα τον εξειδικεύσουμε, τα παραγόμενα έγγραφα θα έχουν την υποχρέωση να τα δέχονται όλοι οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Έχουμε, σήμερα, μαζί μας τον Κωνσταντίνο. Όπως ίσως ξέρετε, χθες ήταν η DuoDay. Είναι μία μέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο, να έχουν τη δυνατότητα, τελικά, να εργαστούν.

Οπότε σήμερα ανοίξαμε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο και στη μητέρα του που έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας. Μας συνοδεύει όλο το πρωινό. Πριν ήταν μαζί μας στη συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, σήμερα θα παρακολουθήσει όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια και μετά θα έχω τη χαρά να τον πάρω μαζί μου για να επισκεφτούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας μας συνάντησης. Οπότε καλώς ήρθες Κωνσταντίνε και χαιρόμαστε πάρα πολύ που σε έχουμε μαζί μας.

Σήμερα θα μιλήσουμε για μία πολύ σημαντική, για μία ακόμα πολύ σημαντική, ψηφιακή εφαρμογή η οποία έρχεται να διευκολύνει πολίτες, αλλά και υπαλλήλους. Είναι η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων και συμφωνητικών που μαζί με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ψηφιακή εξουσιοδότηση, συγκροτούν τον μεγάλο όγκο συναλλαγών μέσω του gov.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδα, αυτές οι τρεις υπηρεσίες στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, οπότε καθώς σήμερα που κλείνουμε τον κύκλο αυτόν μέσα από την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής -για να το πούμε έτσι με απλά λόγια όπως το αντιλαμβάνονται οι πολίτες- δίνουμε ακόμα μία ψηφιακή υπηρεσία στους πολίτες. Θα τους διευκολύνει σημαντικά. Θα απελευθερώσει σημαντικότατο χρόνο απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα. Θα δώσει τη δυνατότητα, δηλαδή, και στους αστυνομικούς μας αντί να απασχολούνται με διοικητικές υπηρεσίες γραφείου, να βγουν περισσότερο στο δρόμο και να ασχοληθούν με τον πυρήνα της δουλειάς τους που είναι η προστασία του πολίτη.

Και χαίρομαι Υπουργέ μου, γιατί η σημερινή εξέλιξη, αποτελεί -κατά κάποιο τρόπο- τον απόγονο μιας άλλης παλαιότερης, της εισαγωγής της ηλεκτρονικής υπογραφής στα δημόσια έγγραφα, την οποία είχα προωθήσει για πρώτη φορά το 2013, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως θα θυμάται και ο Γραμματέας του Υπουργείου, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος είναι μαζί μας σήμερα.

Από τότε η ψηφιοποίηση ουσιαστικά έμεινε στάσιμη, μέχρι να αποκτήσει αυτήν τη νέα ορμή από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα. Γιατί δεν νομίζω ότι είναι μία τομή μόνο στην υπέρβαση της γραφειοκρατίας, αλλά και ένα μέτρο ενδυνάμωσης του πολίτη και τελικά καλύτερης λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Αναμένω, λοιπόν, με πολύ ενδιαφέρον να μας παρουσιάσετε αυτή τη νέα πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία».

Δείτε επίσης: Προκαλεί τον Παναγιωτόπουλο ο Τσίπρας: Φέρτε την σύμβαση για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Βουλή

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading