Από σήμερα το ελληνικό δημόσιο γίνεται… high tech

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Σε… high tech εξελίσσεται το ελληνικό δημόσιο από σήμερα, αφού δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης επιδόματος γέννησης.

Από σήμερα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία η ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr, στην οποία οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν ψηφιακά τα παιδιά που γεννιούνται σε 15 δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας, γεγονός που θα τους χορηγεί αμέσως αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ασφαλιστική ικανότητα εφόσον ο γονιός είναι ασφαλιστικά ενήμερος

Η ΚΥΑ φέρει τις υπογραφές της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, βάζοντας τέλος στις… ουρές και τη συγκέντρωση πολλών εγγράφων που απαιτούνταν για την έκδοση των δικαιολογητικών.

Με τα νέα δεδομένα τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά και θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Τέλος Φεβρουαρίου η καθολική εφαρμογή της διαδικασία

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ελληνικού δημοσίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι επιχειρησιακά έτοιμο ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η νέα διαδικασία να εφαρμόζεται καθολικά σε όλη τη χώρα. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, “θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις”.

Η εφαρμογή hich tech υπηρεσιών στο ελληνικό δημόσιο δεν θα περιοριστεί μόνο στο δημόσιο αλλά θα επεκταθεί και στην οικονομία.

Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική που χαράσσει ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει ξεχωριστή ενότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και κράτους προς ενίσχυση της καινοτομίας.

Έρχονται 134 κεντρικές παρεμβάσεις

Ήδη η Κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, επιμέρους σχέδια εκπονούνται από τα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

“Επεξεργαζόμαστε το σχέδιο για μια Ελλάδα που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες, μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία” σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας δεν θέλει καμία τάση, ούτε κεντροδεξιά

Δείτε τη ροή ειδήσεων:

Loading