(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Από την Ακρόπολη στο Μέγαρο Μαξίμου Σολτς και Μητσοτάκης – Τι θα συζητηθεί

Νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος μαζί με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν στην Ακρόπολη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον οποίο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

propoli
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Γερμανό καγκελάριο για τον Εθνικό Κήπο εξηγώντας του ότι κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα σε μια εποχή που υπήρχε ακόμα ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.

Λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξενάγησε τον κ. Σολτς στην Ακρόπολη ενώ στις 12 το μεσημέρι οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξή τύπου και να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς στην Ακρόπολη
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τι θα συζητηθεί

Ο Γερμανός καγκελάριος φτάνει στην Ελλάδα σε μια περίοδο κρίσης για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που ήρθαν ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις και από την πλευρά της ανατολικής Μεσογείους, με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται καθημερινά.

Η επίσκεψη Σολτς είχε προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, και είναι η δεύτερη στη χώρα μας για τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος τον Ιούνιο είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε δώσει το παρών στο δείπνο της Διαβαλκανικής Συνόδου που είχε φιλοξενήσει η Ελλάδα.

Η ατζέντα της κατ’ ίδιαν συνάντησης των δύο ηγετών θα περιλαμβάνει διμερείς σχέσεις και οικονομική συνεργασία, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων.

Θα κυριαρχήσει το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης με τη Γερμανία να αναζητά επειγόντως νέους και ιδανικά «πράσινους» ενεργειακούς πόρους προκειμένου να επιταχύνει την -σχεδόν αποκλειστική για χρόνια- εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα λοιπόν, ήρθε στις 24 Οκτωβρίου με μια πολύ απτή πρόταση. Ένα προκαταρκτικό σχέδιο πλεύσης έχει μάλιστα παρουσιαστεί ήδη στον Πράσινο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η πρότασή μας είναι να κατασκευαστεί μια απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας που θα περνά από ενδιάμεσες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είτε και μέσω Αδριατικής. Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε ‘πράσινη’ ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην Αυστρία και κυρίως στη νότια Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια από ανενεώσιμες πηγές» εξήγησε στην DW ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και οι τουρκικές απειλές αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι η γερμανική ρητορική επί του θέματος έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, με καθαρές θέσεις και για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, αλλά και για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Δείτε επίσης: Κώτσηρας: «Η διαγραφή Πάτση ήταν άμεση και καθαρή» (audio)

Loading