Αποχώρηση οκτώ μελών από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω διαφωνίας με την εισήγηση του Στ. Κασσελάκη – Θέμα ηγεσίας από τον Π. Πολάκη

Οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, καταθέτοντας παράλληλα το δικό τους κείμενο.

Στο κείμενο συμμετέχουν οι: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ειρήνη Συμεωνίδου και Ζωή Καρκούλια.

Στην εισήγησή του για τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, Αυγή και Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης πόρων, ακόμη και μέσω δανεισμού, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους και να καλυφθεί το κόστος των εθελούσιων εξόδων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Παύλος Πολάκης, παρά την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, έθεσε θέμα ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση» και ότι απαιτείται αλλαγή. Σε απάντηση, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να δήλωσε «δεν θα σηκώσω το γάντι». Κύκλοι της Κουμουνδούρου διευκρίνισαν στη συνέχεια ότι «ο πρόεδρος δεν θα ταλαιπωρήσει το κόμμα και δεν σκοπεύει να τα βροντήξει». Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα θέσει ζήτημα επιβεβαίωσης της ηγεσίας του, όπως είχε πράξει στο Συνέδριο. Το ερώτημα είναι αν όσοι αμφισβητούν την ηγεσία θα θέσουν σχετικό θέμα στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου και αν θα έχουν την πλειοψηφία.

Τα οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθαρίζουν ότι αποχώρησαν λόγω της διαφωνίας με την εισήγηση του προέδρου, αρνούμενα να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία, αναφέροντας ότι «δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις που ευτελίζουν τόσο εμάς όσο και το Κόμμα μας».

Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση βιωσιμότητας ενώ συνεχίζεται η απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο. Παρά τις υποσχέσεις του προεδρείου για παροχή στοιχείων σχετικά με τους εργαζομένους, τις αμοιβές και τον χρόνο πρόσληψης, δεν δόθηκε καμία ενημέρωση στο αρμόδιο όργανο του κόμματος. Η ηγεσία οφείλει να παρέχει αυτά τα στοιχεία και στους συμμετέχοντες στην Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με το καταστατικό, και η άρνησή της προκαλεί ανησυχία για τη διαφάνεια στο νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν λάβει τους μισθούς και τα επιδόματά τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά λευκή επιταγή, χωρίς να έχει προτείνει καμία λύση. Δηλώσεις που υποδηλώνουν σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι καταδικαστέες και ξένες προς την ιδεολογία μας, ενώ η ηγεσία οφείλει να υιοθετήσει σαφή θέση.

Η προσπάθεια της ηγεσίας να υλοποιήσει αποφάσεις και παράλληλα να ζητήσει λευκή επιταγή οδηγεί σε απαξίωση του κόμματος και μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών.

Τα οκτώ μέλη αναφέρονται επίσης στην παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας και στην αναπλήρωσή του, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να τίθεται θέμα παραίτησης εκλεγμένων μελών σε χρόνο εκτός ημερησίας διάταξης, ανατροφοδοτώντας την εσωστρέφεια και τη μη παραγωγή πολιτικής. Επιπλέον, τονίζουν ότι η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου οφείλεται σε αλλότριους λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία του κόμματος και ότι η ηγεσία έχει υποχρέωση να διαφυλάσσει την ενότητα, αποτρέποντας διαιρετικές πρωτοβουλίες σε όλα τα κομματικά επίπεδα.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της στοχοποίησης προσώπων υπηρετεί μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις συντηρητικές δυνάμεις.

Τέτοιες πρακτικές και αποφάσεις δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις θεμελιώδεις αξίες της παράταξής μας.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading