Σε ποιους άξονες θα παρέμβει η κυβέρνηση
Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα παρθούν για την ενίσχυση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη.
Από τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συνεχώς αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου έτσι ώστε να παρθεί μια απόφαση σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και όχι μόνο.
Για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε και τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup με τα νέα από τις Βρυξέλλες να είναι θετικά, αφού στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρουν ότι «οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες», ενώ τονίζουν ότι «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται».
Οι τρεις άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα σημεία στα οποία αναμένεται να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση είναι τρία. Το πρώτο έχει να κάνει με τη χορήγηση βοηθήματος κυρίως σε αυτούς που είναι οικονομικά ασθενέστεροι αλλά όχι μόνο, και το δεύτερο αφορά τις τιμές των καυσίμων. Το τρίτο σημείο για το οποίο θα λάβει σημαντικές αποφάσεις είναι η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Επιδότηση καυσίμων
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα imerisia.gr μέσα στα νέα μέτρα συγκαταλέγεται και επιδότηση καυσίμων την οποία για να λάβει κάποιος θα πρέπει να πληροί ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που καραδοκεί, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει ούτε τον ΕΦΚ ούτε τον ΦΠΑ στα καύσιμα. Γι αυτόν τον λόγο, αυτό που εξετάζει, είναι το να επιστρέφεται φόρος από τα καύσιμα, ώστε ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος να επιστρέψουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Το 2021 παρά τις αρρυθμίες που δημιούργησαν τα περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση καυσίμων κίνησης, ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή απέδωσε έσοδα 32 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού ενώ ο ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα απέδωσε 59 εκατ. ευρώ περισσότερα. Από αυτά τα κέρδη θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση των δικαιούχων.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διαδικασίας αναμένεται να φτιαχτεί μια πλατφόρμα από την οποία θα προκύπτει η επιστροφή φόρου σε όσους τη δικαιούνται εφόσον «προκριθεί» αυτό το σενάριο. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμαστεί ορισμένα σενάρια με βασικό παράγοντα το κόστος των καυσίμων.
Η κλιμάκωση ή η αποκλιμάκωση των τιμών θα καθορίσει όχι μόνο πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη του 2022 και οι πληγές που θα αφήσει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος την Ουκρανία αλλά και το εύρος της ενίσχυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι να λάβουν βοήθημα 250 ευρώ περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και 170.000 άτομα με αναπηρία ενώ διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν περίπου 270.000 δικαιούχοι του επιδόματος.
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Οι πολίτες που θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν αυτό το βοήθημα, θα είναι αυτοί που το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 7.200 ευρώ δηλαδή 600 ευρώ τον μήνα, και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους θα είναι στα 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που υπάρχουν χρήματα, τότε θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η λίστα με τους πολίτες που θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν αυτό το βοήθημα, έτσι ώστε να πάρουν μια ανάσα όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι οικογένειες δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού του ΟΠΕΚΑ που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Το χρηματικό ποσό που θα εισπράξουν όσοι λάβουν την έκτακτη ενίσχυση θα είναι ίδιο με αυτό που ήδη λαμβάνουν, άρα δηλαδή θα διπλασιαστεί το εισόδημά τους όπως την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
- 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
- 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
- 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Εάν ισχύσει τελικά η καταβολή διπλού επιδόματος ένα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη που λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. θα λάβει 600 ευρώ. Νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη που λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ, θα λάβει 800 ευρώ
Φουσκωμένες επιδοτήσεις ρεύματος
Τα χρήματα που θα μοιραστούν στους πολίτες για την αποπληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα είναι πολύ περισσότερα από 700 εκατομμύρια έτσι ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες…απώλειες από την αύξηση των τιμών.
Το πακέτο του Απριλίου θα είναι προσαυξημένο καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου. Το ποσό μπορεί να διαμορφωθεί και στα 50 ή και ακόμα και στα 60 ευρώ τον μήνα.
Για τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν:
- Για τους οικιακούς καταναλωτές (κυμαινόμενα τιμολόγια, πρώτη κατοικία), 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης και 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
- Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
- Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
- Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).
Αναζητείται ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας
Στόχος είναι να ανοίξουν και οι ευρωπαϊκές στρόφιγγες για τη χρηματοδότηση των νέων αναχωμάτων ενώ σημείο κλειδί είναι να εξαιρεθούν από το έλλειμμα και το χρέος οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης για την ενέργεια αλλά κυρίως οι αμυντικές δαπάνες.
Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν μπορέσει να βοηθήσει, τότε αναγκαστικά θα παρθούν χρήματα τα οποία προορίζονταν για τον προϋπολογισμό του κράτους, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει μεγαλύτερο έλλειμα από το 1,4% το οποίο ήταν και ο αρχικός στόχος.
Το καλό και το κακό σενάριο
Το πιο θετικό σενάριο όσον αφορά αυτόν τον τομέα είναι η επιβράδυνση της οικονομίας στο 1% ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται μεταξύ 4,5% με 5%. Υπάρχει όμως και ένα σενάριο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά θετικό. Αυτό είναι το να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης τουλάχιστον κατά 2% και να αυξηθεί περισσότερο ο πληθωρισμός.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι θα υπερβεί σε μηνιαίο επίπεδο έστω και παροδικά το 8%.
Δείτε επίσης: ΕΕ για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Με συναντήσεις και αμοιβαία δέσμευση μπορούν να λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα»
- Ρεκόρ προστίμων από την Αρχή Ανταγωνισμού στη Γαλλία
- Πιέσεις για ριζική αναθεώρηση των εμπορικών κανόνων μετά το Brexit
- Εκπληκτικός Φουρνιέ με ρεκόρ καριέρας στην Euroleague
- Προορισμός Αμπού Ντάμπι: Η πορεία του Ολυμπιακού
- Στο Βερολίνο για τη Σύνοδο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης