Το politic.gr και η Μαριάννα Φτάκα επισκέφθηκαν τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα την Αιανή Κοζάνης – Ο Χάρης Κάτανας πρώην βουλευτής και πρώην αντιπεριφερειάρχης του Ν. Κοζάνης δίνει αποκλειστική συνέντευξη στο politic.gr.
Eρωτηθείς για τα παιδικά του χρόνια και την αρχή του στον πολιτικό στίβο είπε «Στην Ελλάδα ήρθα 7 χρονών καθότι είμαι Ελληνοισπανός. Γεννήθηκα στη Μαδρίτη. Ο πατέρας μου είναι από τον Κήπο, από ένα διπλανό χωριό της Αιανής και η μητέρα μου είναι Ισπανίδα. Πήγα σχολείο στην Κοζάνη και μετά έφυγα για άλλα 6 χρόνια στην Ιταλία για τις σπουδές μου. Είμαι οπτομέτρης οπτικός και από τότε που γύρισα, εργάζομαι στα καταστήματα ΚΑΤΑΝΑΣ που πλέον μετράνε 40 χρόνια παρουσίας σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και πριν από μερικούς μήνες πλέον και στα Γρεβενά».
Αναφορικά με την ενασχόληση του στην πολιτική ο κ. Κάτανας είπε «Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία να ασχολούμαι με τα κοινά. Αρχικά έγινα πρόεδρος στο σύλλογο του χωριού μου το 1993 σε πολύ νεαρή ηλικία. Ακόμα, από τα μαθητικά μου χρόνια ήμουν πρόεδρος στα δεκαπενταμελή, σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Έτσι, συνέχισα την πορεία μου με τα πολιτιστικά δρόμενα της περιοχής μου. Είμαι αντιπρόεδρος του Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης με έδρα την Κοζάνη».
Συμπλήρωσε λέγοντας «Αργότερα το 2013 ξεκίνησα να ετοιμάζομαι για τις περιφερειακές εκλογές με τον τότε υποψήφιο και περιφερειάρχη κύριο Θεόδωρο Καρυπίδη, όπου εξελέγην σε μία υψηλή θέση. Το 2015 εξελέγην για δύο συνεχόμενες χρονιές βουλευτής με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, φέρνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό τότε του κόμματος. Έμεινα ένα χρόνο και παραιτήθηκα το 2016. Από το 2016 και την προεδρεία του κ Μητσοτάκη είμαι στέλεχος της ΝΔ και από τότε μέχρι σήμερα υπάρχω σε αυτόν τον πολιτικό χώρο».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας λέγοντας πως «Η Δυτική Μακεδονία βάλλεται πάρα πολύ από την απολιγνιτοποίηση. Συγκεκριμένα η απολιγνιτοποίηση είναι η στροφή από κύριο καύσιμο ενεργειακό τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις λεγόμενες ΑΠΕ. Η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και η Φλώρινα είναι οι τρείς ενεργειακές πόλης της Δυτικής Μακεδονία όπου και βάλλονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση».
Σε ερώτημα αν συνάδει ο τουρισμός με τη Δυτική Μακεδονία ο κ Κάτανας απαντά υποστηρίζοντας πως «η εργασιακή μονοκαλλιέργεια δυστυχώς έχει αποτρέψει πάρα πολύ κόσμο που μπορεί και να είχε τα προσόντα να ασχοληθεί με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Εδώ μεγάλωσαν 3 γενιές με το όνειρο να ασχοληθούν με τη ΔΕΗ. Δεν το λέω ως κατακριτέο. Το θέμα είναι όμως ότι ο τουρισμός έχει περάσει σε μια δεύτερη έννοια για την αντίληψη του μέσου Δυτικομακεδόνα».
Στη συνέχεια δήλωσε ότι «η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη από τις 13 περιφέρειες που έχει η χώρα, η οποία δεν βρέχεται από θάλασσα. Δεν είχαμε ασχοληθεί ιδιαίτερα σαν περιφέρεια με τον τουρισμό. Εδώ αξίζει τον κόπο να αναφέρω ότι η Πριγκίπισσα της Δυτικής Μακεδονίας η Καστοριά συνέβαλλε σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από τη γούνα στο να επισκεφθούν τη Δ.Μ. πάρα πολύς κόσμος. Επιστρέφοντας στο ερώτημα πιστεύω ότι όχι απλά συνάδει αλλά πρέπει να κάνουμε το γεωμορφολογικό μειονέκτημα που έχουμε, πλεονέκτημα».
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι τουριστικό προϊόν χωρίς προβολή, δεν υφίσταται», τόνισε.
«Η ΔΜ κατέχει το 65% των επιφανειακών γλυκών νερών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι περίπου τα 2/3 του πόσιμου νερού της χώρας και μάλιστα επιφανειακά, βρίσκεται σε αυτόν τον τόπο. Αυτό και μόνο δημιουργεί ένα πλεονέκτημα, μια διαφορετικότητα έναντι όλης της υπόλοιπης χώρας. Αυτό πρέπει να το προβάλουμε, ενισχύοντας σε ένα σημαντικό βαθμό τις δραστηριότητες γύρω από τις λίμνες μας», σημείωσε ο κ Κάτανας».
Πανδημία και στάδια
Τι πιστεύεις για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση; Εντόπισες λάθη;
«Την πανδημία τη χωρίζω σε δυο στάδια. Το πρώτο στάδιο συνέπεσε με προβοκατόρικες πράξεις από την πλευρά των γειτόνων, συγκεκριμένα με την είσοδο όλων αυτών των παράνομων μεταναστών που είχαμε στον Έβρο πέρσι στην εκκίνηση της πανδημίας. Εάν πάρουμε αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με την πανδημία, η κυβέρνηση έκανε ορθή διαχείριση των καταστάσεων σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχουμε πάρει συγχαρητήρια απ’ όλη την Ευρώπη από την Δύση, αναφέρομαι στις ΗΠΑ , όπου αυτοί δεν μπόρεσαν να αποκόψουν την πανδημία στο βαθμό που το καταφέραμε εμείς».
Στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής είπε «Η δεύτερη φάση της πανδημίας είναι αυτή που διανύουμε μέχρι τώρα, όπου αντικειμενικά είχε κάποια λαθάκια. Τα λαθάκια οφείλονται πολλές φορές, σε λανθασμένες κρίσεις που έχει κάνει και η πολιτεία και το θεωρώ αυτό εύλογο γιατί θέλοντας ή μη, η πανδημία δεν είναι μια πανάκεια όπου την εφαρμόζουμε κάνοντας το Α το Β το Γ . Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, έπρεπε να λειτουργούμε ανάλογα με την εξέλιξη της. Είναι όμως φυσιολογικά τα λάθη. Δεν παύουμε να είμαστε από τις χώρες με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Εκτιμώ ότι πλέον είμαστε πολύ πιο έμπειροι σε σχέση από ότι ήμασταν από όταν ξεκίνησε η πανδημία, και απεύχομαι να έχουμε ένα νέο κύμα όπως πολλοί λένε από Σεπτέμβριο Οκτώβριο».
ΕΜΒΌΛΙΑ
Θερμή παράκληση έκανε ο κ Κάτανας τονίζοντας:
«Αν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να αμφισβητούμε την επιστήμη… Θα θυμίσω απλά ότι τα τελευταία 80 χρόνια η επιστήμη της ιατρικής μέσα από τα εμβόλια έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανθρωπότητα. Φανταστείτε λοιπόν τι θα ήταν σήμερα η ανθρωπότητα χωρίς την ιατρική επιστήμη. Πολλοί αναρωτιούνται… τόσο γρήγορα βγήκε το εμβόλιο; Εδώ, να θυμίσω ότι η έρευνα έχει σχέση με τα χρήματα που σπαταλώνται. Εφόσον λοιπόν τα κονδύλια που προστέθηκαν σε αυτή την έρευνα απ’ όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ είναι πολλαπλάσια απ’ οποιαδήποτε άλλη έρευνα έχει γίνει στο παρελθόν, είναι εύλογο να έχει μειωθεί ο χρόνος. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους της ιατρικής διότι είναι ο μόνος τρόπος να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την πανδημία και να τη δούμε σε μερικά χρόνια από τώρα ως μια γρίπη που περνάμε όλοι».
Παρακολουθήστε το video της συνέντευξης:
Δείτε επίσης: Καραμανλής: «Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών»