Αποκλειστικό Politic: Μήνυμα του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Efe Ceylan, με αφορμή την  απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

Αποκλειστικό Politic: Μήνυμα του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Efe Ceylan, με αφορμή την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

«Η σημερινή επέτειος της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που οδήγησε τα τανκς πάνω στους ανθρώπους στην Istanbul, και βομβάρδισε με μαχητικά αεροσκάφη το κοινοβούλιο, σηματοδοτεί τη θέληση των Τούρκων να υποστηρίξουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση».

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πρώτα απ’όλα θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας τις καλύτερες ευχές μου προς τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους φίλους μας που ζούνε στην Κεντρική Μακεδονία, την Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία που είναι περιοχές αρμοδιότητας του Γενικού Προξενείου μας και να ευχαριστήσω το politic.gr που μας φιλοξενεί.

Βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη περίπου δυο χρόνια και δίνω μεγάλη σημασία στο ότι βρίσκω ίσως για πρώτη φορά την ευκαιρία να εκφράσω τόσο άμεσα προς την κοινή γνώμη τις απόψεις μου. Διότι πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο οι Έλληνες φίλοι μας να γνωρίζουν την άποψη μας σχετικά με την σημερινή επέτειο ενός από τα πιο κρίσιμα σημεία καμπής της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας, δηλαδή της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και την αποτροπή την ίδια νύχτα αυτής της αιματηρής επίθεσης χάρη στην προνοητικότητα και το θάρρος του Τουρκικού λαού.

Γνωρίζω ότι όπως συμβαίνει και σε όλη την Ελλάδα, οι εξελίξεις που αφορούν την χώρα μου προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου και παρακολουθούνται στενά στην περιοχή αρμοδιότητας μου και πρωτίστως στην Θεσσαλονίκη. Σέβομαι την προσπάθεια του ελληνικού λαού να κατανοήσει την Τουρκία και εμάς. Υπάρχουν επίσης και εκείνοι που λένε ότι αυτό το ενδιαφέρον οφείλεται σε ορισμένες ανησυχίες. Εγώ πιστεύω ότι οφείλεται περισσότερο στην εγγύτητα και τη φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών μας. Έχω νιώσει ότι στο βάθος της καρδιάς όλων την Ελλήνων που γνώρισα μέχρι σήμερα, υπάρχει μια εγγύτητα και αγάπη για εμάς και την χώρα μου. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν δημοσιεύματα στον εθνικό καθώς και στον τοπικό τύπο που επικρίνουν και δαιμονοποιούν την Τουρκία. Κάποιες φορές ρωτάω του Έλληνες φίλους μου σε ποιο βαθμό μπορούνε να δουν αντικειμενικά την Τουρκία… Κατά τη γνώμη μου, η σωστή αξιολόγηση του περιστατικού της 15ης Ιουλίου μπορεί να τους προσφέρει μια άλλη ανάγνωση των πραγμάτων.

Φυσικά, είναι απαραίτητο να μην βλέπουμε τα συμβάντα και τα ιστορικά γεγονότα μέσα από μια στενή οπτική, αλλά να δίνουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα την απαραίτητη προσοχή στα συμφραζόμενα και το γενικότερο πλαίσιο. Αυτά που συνέβησαν στην Τουρκία το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, η αντίσταση και ο αγώνας μέχρι το επόμενο πρωί ενάντια στους πραξικοπηματίες, θα ήταν χρήσιμο να τεθούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Η γενική άποψη στην Τουρκία είναι ότι αυτό το πλαίσιο είναι αρκετά ευρύ ώστε να περιλαμβάνει και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, εάν οι Έλληνες αναγνώστες θα προτιμούσαν έχουν μια πιο εστιασμένη άποψη, θα έλεγα ότι θα ήταν πιο κατάλληλο για αυτούς να εξετάσουν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μαζί με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν – τουλάχιστον από τη δεκαετία του 2000 – την Τουρκία.

Οι κρίσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες είμαστε γείτονες, η απειλή της τρομοκρατίας που προέρχεται από τα εδάφη αυτών των χωρών και διεισδύει στην Τουρκία, αλλά και η αστάθεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή γενικά, επιβαρύνουν την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό. Η Τουρκία στην προσπάθειά της για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τέτοια τεράστια προβλήματα, έχει ξοδέψει μεγάλο μέρος της «ενέργειάς» της – σχεδόν ισοδύναμο με τις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων – και έχει θρηνήσει πολλούς ανθρώπους της. Αλλά κατάφερε να παραμείνει όρθια, και μάλιστα έχει γίνει μια ισχυρότερη χώρα αναπτύσσοντας αφενός τους ανθρώπινους πόρους της και αφετέρου την παραγωγική της δύναμη. Σήμερα, η νεαρή μας Δημοκρατία κινείται προς μια εποχή ωριμότητας, και με τις πρόσφατες εμπειρίες της που έχουν προστεθεί σε αυτές των προηγούμενων αιώνων η Τουρκία στέκεται τώρα πάνω σε ένα πιο στέρεο έδαφος για τη λήψη των αποφάσεών της. Από αυτή την άποψη, η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έκανε πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία να θέσουν – όπως και σε προηγούμενες παρεμβάσεις του στρατού στην πολιτική – το ερώτημα: «Ποιοι είναι αυτοί που νιώθουν άβολα με την ελεύθερη βούληση του τουρκικού έθνους;»

Αναμφίβολα, ο σκοπός του κινήματος που το απόγευμα της 15ης Ιουλίου οδήγησε τα τανκς πάνω στους ανθρώπους στην Istanbul, γάζωσε από τα ελικόπτερα πολίτες στην Ankara και βομβάρδισε με μαχητικά αεροσκάφη το κοινοβούλιο, ήταν η κατάληψη της διοίκησης της χώρας.

Το πραξικόπημα είχε ως σαφή στόχο την εκλεγμένη κυβέρνηση. Εάν κοιτάξουμε στο παρελθόν, αυτό το κίνημα με ύπουλες προσπάθειες δεκαετιών έχει διεισδύσει σε όλους τους κρίσιμους κρατικούς θεσμούς χρησιμοποιώντας τους οπαδούς του που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα. Έχει πολιορκήσει την δημοκρατία. Χάρη στη δύναμη που υφάρπαξε, θέλησε να θέσει υπό την ηγεμονία του ευρείς τομείς της ζωής των πολίτων όπως όπως ο ιδιωτικός τομέας, ο τύπος και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Ένα τέτοιο κίνημα δεν μπορούσε να έχει άλλο σκοπό από την κατάληψη της διοίκησης της χώρας. Για αυτόν τον λόγο, ο λαός μας κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μια πράξη της Τρομοκρατικής Γκιουλενιστικής Οργάνωσης (FETÖ) και στάθηκε μέχρι τέλους δίπλα στην κυβέρνηση που αντιστάθηκε στο πραξικόπημα καθώς και στο προσωπικό του δημοσίου που παρέμεινε πιστό στους δημοκρατικούς θεσμούς. Σε αυτό το τραγικό γεγονός, η Τουρκία έχασε 251 πολίτες της και χιλιάδες πολίτες της τραυματίστηκαν.

Άνθρωποι που στάθηκαν μπροστά από τα τανκς… Και από πίσω τους εκατομμύρια άνθρωποι να τους στηρίζουν… Αυτό το γεγονός, στο οποίο ο τουρκικός λαός εναντιώθηκε με την θέληση του απέναντι σε μια στρατιωτική δύναμη και προστάτευσε μια εκλεγμένη κυβέρνηση από την ανατροπή της, έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι το τουρκικό έθνος αξίζει τον σεβασμό λόγω αυτών που συνέβησαν εκείνη την ημέρα που την ονομάζουμε ως «Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας».

Στη συνέχεια, μετά από τη νύχτα του πραξικοπήματος βρεθήκαμε ολομόναχοι απέναντι σε μια πιο περίπλοκη και επώδυνη διαδικασία. Δεν μιλάμε για «μερικά σάπια αυγά», αλλά για δεκάδες χιλιάδες αξιωματικούς, αστυνομικούς διευθυντές, δικαστές και γραφειοκράτες σε κρίσιμους τομείς λήψης αποφάσεων οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει για δεκαετίες σε δημόσιες θέσεις. Ήταν ένα «cult» (μια πολιτική-θρησκευτική αίρεση) που μέχρι να τους δοθεί η εντολή να δράσουν κατάφερε να μείνει κρυφή και να δίνει την εντύπωση στα μέλη της ότι έχει το δίκαιο με το μέρος της. Ακόμη και μετά την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος συνέχισε τις προσπάθειες απόκρυψης των ταυτοτήτων τους. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός σε οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να σταματήσει η δημόσια ζωή. Αυτό δεν συνέβη στην Τουρκία. Η Τουρκία συνέχισε τον δρόμο της. Θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι παρά τον μειωμένο αριθμό προσωπικού μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, καταβάλλοντας μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, απέτρεψαν την ανακοπή της λειτουργίας του Κράτους.

Μερικές φορές βλέπω ότι σε σχόλια σχετικά με τη χώρα μου, γίνονται άδικοι ισχυρισμοί σχετικά με τις νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται κατά των μελών της FETÖ. Η πραγματικότητα είναι πως έχει σχηματιστεί μια μεγάλη δικογραφία κατά της FETÖ που περιλαμβάνει κατηγορίες για: (α) απόπειρα στρατιωτικής χούντας και ως αποτέλεσμα αυτού την σκόπιμη δολοφονία και τραυματισμό πολιτών, (β) μακροχρόνια παράνομη δραστηριότητα που στοχεύει σε προγραμματισμένη κατάληψη του κράτους και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και (γ) κάθε είδους εκβιασμών, εκφοβισμών και παράνομων μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό εναντίον ιδιωτών και νομικών προσώπων. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτών των παράνομων μεθόδων είναι η κλοπή των ερωτήσεων των εισαγωγικών εξετάσεων στην ανώτατη εκπαίδευση και η διανομή τους στους οπαδούς του κινήματος, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει το μέλλον δεκάδων χιλιάδων λαμπρών νέων. Περιμένουμε από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων φίλων μας, να καταλάβουν ότι θα ήταν το ίδιο εγκληματικό να κλείσουμε τα μάτια μας απέναντι σε όλες αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, να μην τις ερευνήσουμε και να μην ασκηθούν οι προβλεπόμενες διώξεις. Αυτά είναι σοβαρότατα εγκλήματα για κάθε νομικό σύστημα, σε όλο τον κόσμο. Έχουν διαπραχθεί εναντίον της χώρας και του λαού. Η Τουρκική Δικαιοσύνη εργάζεται για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Τα μέλη της FETÖ που έφυγαν στο εξωτερικό για να μην λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα και από εκεί κάνουν προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας, δεν μπορούν πλέον να μας εξαπατήσουν. Μόνο κάποιοι άλλοι μπορούν να εξαπατηθούν. Όμως αργά ή γρήγορα όλοι θα δουν το πραγματικό πρόσωπο της FETÖ. Μέχρι τότε, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον ο αγώνας του τουρκικού Έθνους για δημοκρατία δεν θα αγνοηθεί.

Το πιο αντικειμενικό συμπέρασμα που μπορεί να συναγάγει η γειτονική μας Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είναι ότι διατηρήθηκε η συνέχεια του κράτους. Το τουρκικό κράτος, όπως και άλλα κυρίαρχα έθνη, βασίζεται στη συνέχεια των κρατικών πολιτικών του. Η στήριξη που με κόστος της ζωής τους παρείχαν οι πολίτες στην κυβέρνησή τους τη νύχτα της 15ης Ιουλίου ήταν, κατά κάποιο τρόπο, επιβεβαίωση αυτής της συνέχειας.

Κλείνοντας το άρθρο μου, θα ήθελα να τονίσω την πεποίθησή μου ότι θα δημιουργηθεί ένα κλίμα που μπορεί πραγματικά να φέρει την Τουρκία και την Ελλάδα πιο κοντά. Οι αμοιβαίες προσπάθειες για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μεταξύ των χωρών μας συνεχίζονται. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αναπτύσσουμε καλές σχέσεις παρά τα προβλήματα, να κάνουμε εποικοδομητικά βήματα και να δούμε ότι καθώς μεγαλώνει η συνεργασία τα προβλήματα μπορούν να ελαχιστοποιούνται. Είναι ευχάριστο που την τελευταία περίοδο δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον διαλόγου με αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου, όπου οι Υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν σε μια περιεκτική ατζέντα συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο ξεκινούν οι εργασίες. Ως Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα μου ότι αυτές οι προσπάθειες θα φέρουν επίσης το υψηλότερο δυνατό όφελος και στη Βόρεια Ελλάδα.

Πάντοτε τονίζω ότι η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε Τούρκoυς ή Έλληνες από κάθε επαγγελματικό κλάδο, που θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτές τις προσπάθειες.

Με εκτίμηση,

Efe Ceylan

Loading

Play