Απομακρύνονται (μέχρι νεοτέρας) οι πρόωρες εκλογές
EUROKINISSI

Απομακρύνονται (μέχρι νεοτέρας) οι πρόωρες εκλογές

Του Σταύρου Οραήλογλου

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η “γέφυρα ασφάλειας” για τη μετά κορονοϊού εποχή, άρχισαν να πληθαίνουν τα σενάρια που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μετά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, τα παραπάνω σενάρια απομακρύνονται. Μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον…

Το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο για την προστασία των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να προχωρήσει εν μέσω αλλαγών στην κυβερνητική σύνθεση. Και επειδή δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για… χάσιμο, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ως έχει.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι “οι εκλογές είναι αναπόφευκτες”, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για “φοβίες” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έσπευσαν, μάλιστα, να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη σκέψη του πρωθυπουργού. “Το έχουμε αποκλείσει κατηγορηματικά πάρα πολλές φορές. Δεν είμαστε στο «βλέποντας και κάνοντας». Είμαστε σε ένα σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνεται σε φάσεις. Και με αυτό το σχέδιο συνεχίζουμε σταθερά”,  ήταν η χαρακτηριστική τους αναφορά.

Σχετικά με το γεγονός ότι οι φήμες περί εκλογών το καλοκαίρι ή το Σεπτέμβριο αναζωπυρώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι ίδιες πηγές τις αποδίδουν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να “σταθεί” αντιπολιτευτικά, με τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Προσθέτουν δε, ότι το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία θα εκμεταλλευτεί την κρίση για να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις μετατρέποντας τους φτωχούς σε φτωχότερους.

Διευρύνεται το κατηγορητήριο για το δικαστικό

Ένας από τους λόγους που απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι και η επανέναρξη των συνεδριάσεων της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η υπόθεση προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ενδεχόμενη διάλυση της Βουλής θα οδηγούσε στον τερματισμό της έρευνας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δια του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε στη Δικαιοσύνη ο κ. Παπαγγελόπουλος, επιχείρησε να στείλει στη φυλακή πολιτικούς του αντιπάλους, δύο πρώην πρωθυπουργούς, κορυφαίους υπουργούς και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.

Υπάρχει όμως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και μια άλλη πλευρά της δράσης του παραδικαστικού κυκλώματος, αυτή του εκβιασμών και της εμπλοκής σε ιδιωτικές υποθέσεις επιχειρηματιών. Γίνεται έτσι φανερό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε εξαρχής την συγκρότηση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και γιατί προσπάθησαν με τους θεατρινισμούς των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου να υπονομεύσει τη λειτουργία της.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Παπαγγελόπουλος, διαμαρτυρήθηκαν για την επανέναρξη της λειτουργίας της προανακριτικής, μετά τη διακοπή που υπήρξε λόγο κορονοϊού, προβάλλοντας επιχειρήματα λόγων προστασίας υγείας, που ωστόσο δεν τα είχαν σκεφτεί σε άλλες κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις αυτό το χρονικό διάστημα.

“Καίνε” τον Παπαγγελόπουλο τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, έχει ήδη γνωμοδοτήσει ότι μπορεί να υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου και υπέδειξε τις σχετικές διαδικασίες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα υπογράφεται από 30 βουλευτές. Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η προανακριτική θα έχει αρμοδιότητα να ελέγξει και να παραπέμψει τον κ. Παπαγγελόπουλο, όχι μόνο για τα τέσσερα αρχικά αδικήματα, αλλά και για νέα που έχουν προκύψει από τις έρευνες.

Η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου θα στηριχθεί κυρίως στις καταθέσεις τριών εισαγγελικών λειτουργών που μίλησαν για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις, αλλά και στις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Μιωνή που στοιχειοθετούν ενδείξεις τέλεσης βαρύτατων κακουργημάτων.

Δείτε ακόμη:
Κυρ. Μητσοτάκης: Τρίμηνη παράταση προστασίας της α’ κατοικίας

Loading

Play