Αποστολή Σκόπια: Θα μπορούσε ο Πούτιν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία να “κοιτάξει” προς τα Βαλκάνια; (vid)

Τριάντα πέντε μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού αναγνώρισε τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που βρίσκονται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του Κιέβου από το 2014, συνεχίζει την αιματηρή εισβολή.

Ο Πούτιν εξαπέλυσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, ισχυριζόμενος ότι ενεργεί με στόχο την άμυνα των ρωσόφωνων της περιοχής του Ντονμπάς.

propoli

Δεδομένου ότι η έλξη των βαλκανικών-σλαβικών λαών προς τη Ρωσία έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν -ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των Σλάβων εργατών είχε το όνειρο να μπει κάτω από το σκήπτρο μιας Ρωσίας δοξασμένης, αυτοκρατορικής, με κοινό αίμα, γλώσσα και θρησκεία- ο Πούτιν, σύμφωνα με κάποιους πολιτικούς αναλυτές, θα μπορούσε μετά από μια πιθανή πετυχημένη πολεμική έκβαση να στρέψει το ενδιαφέρον του προς τα Βαλκάνια και τους καταπιεσμένους “ρωσόφιλους”.

Το ενδεχόμενο μιας δυναμικής επανεμφάνισης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ δύσης και Μόσχας, προκαλώντας νέες αποσταθεροποιητικές τάσεις αλλά και μια πιθανή ανάφλεξη “καταπιεσμένων αισθημάτων” στην περιοχή.

Με το βλέμμα στο Κόσοβο, το Βελιγράδι σπάει την κοινή «βαλκανική γραμμή» και αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, αν και αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στην πιο εύθραυστη χώρα της περιοχής, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μόσχα στηρίζει έμπρακτα Σέρβους και Κροάτες πολιτικούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την ειρηνική τάξη πραγμάτων κάνοντας λόγο για απόσχιση. Μάλιστα, η Ευρώπη από την πλευρά της, προειδοποιεί ότι τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες αιματηρές πολεμικές αντιπαραθέσεις στη βαλκανική χερσόνησο.

Αλλά και στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, η Ρωσία σε κάθε ευκαιρία δε διστάζει να δείχνει τη δύναμη και επιρροή της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις στη Βόρεια Μακεδονία κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποδυναμώνουν την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι αλλά και την προηγούμενη του Ζόραν Ζάεφ με όχημα ρωσικές επενδύσεις σε ΜΜΕ με σκοπό να διαδώσουν φιλορωσική και εθνικιστική σοβινιστική προπαγάνδα. Ωστόσο, το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2020 η Βόρεια Μακεδονία έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ, αποτελεί ήττα των ρωσικών επιδιώξεων στα Βαλκάνια.

Τέλος, είναι άξιο να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου πρότεινε πέρσι την τροποποίηση του δικαίου απόκτησης υπηκοότητας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν γίνονται υπήκοοι της χώρας, όσοι αλλοδαποί δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, μεταξύ αυτών Σέρβοι και Ρώσοι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να προκληθούν μαζικές αλλαγές στην πληθυσμιακή σύνθεση και σε πολιτικό αναπροσανατολισμό, προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές.

Δείτε επίσης: Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τους διαπραγματευτές Ρωσίας και Ουκρανίας – Αρχίζουν οι συνομιλίες

Loading