REUTERS/Hannah McKay

Αποτελέσματα τουρκικών εκλογών και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν αναδεικνύοντας μεγάλο νικητή τον «σουλτάνο» Ερντογάν. Μπορεί μέχρι πρότινος να φάνταζε απίθανη η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω και των δημοσκοπήσεων που έβγαιναν στη γείτονα χώρα. Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε απόψε ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία. Επικράτησε με περίπου 52,1% έναντι 47,9% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

*Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

propoli

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία μας δίνει την εντύπωση ότι δεν θα αλλάξει η εικόνα της Τουρκίας απέναντι σε σημαντικά θέματα της περιοχής μας. Ερωτήθηκε σχετικά με το θέμα και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συγκεκριμένα σε ερώτημα αν η Τουρκία θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τη Δύση και γενικότερα για τη στάση της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να έχουμε μία αυτοτέλεια, πρέπει να ξέρουμε ότι τα περιφερειακά ζητήματα, όπως τα ελληνοτουρκικά ή το κυπριακό, βεβαίως επηρεάζονται από τους παγκόσμιους συσχετισμούς, από τις τεκτονικές αλλαγές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της με την Κίνα, όμως υπάρχει και μία σχετική αυτονομία».

Ειδικότερα για τη στάση του Ερντογάν είπε ότι «θα είναι ο Ερντογάν μετά τους σεισμούς, γιατί οι σεισμοί είναι ένα δεδομένο, όπως ένα δεδομένο ήταν και οι σεισμοί της πρώτης περιόδου του 2002, όταν είχαμε κάνει την πρώτη, ας το πούμε έτσι, μετασεισμική προσέγγιση και ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές. Αλλά τα πράγματα δεν θα είναι ούτε εύκολα ούτε ευθύγραμμα, το ζήτημα είναι εμείς τι θέλουμε».

Αυτό πιθανός να δώσει μια σταθερότητα -έστω και προσωρινή- στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Δυστυχώς η Τουρκία είναι μια χώρα που περνάει κρίση δημοκρατίας εδώ και αρκετό καιρό με αποκορύφωμα το πραξικόπημα του 2016, δημιουργώντας ένα σκοταδισμό στο κράτος της Τουρκίας και έννοιες σαν το κράτος δικαίου να θεωρούνται ξεπερασμένες. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας με Δύση από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι αυτό γίνεται ανεκτό από τη Δύση, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες {Η.Π.Α}, γιατί υπάρχουν κενά στρατηγικής στη Δύση, τα οποία καλύπτει κατά κάποιον τρόπο, αυτή η κίνηση Ερντογάν μεταξύ Δύσης και μη Δύσης. Θα ήταν ευχάριστο η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Δύση, πόσο μάλλον να γίνει και μέλος της, αλλά προς το παρών το σενάριο αυτό φαντάζει μάλλον ουτοπικό. Διότι το κράτος με τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να μην θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο έχοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με την Δύση. (Κυπριακό, Casus belli για την επέκταση τον ναυτικών μιλίων κτλ).

Δείτε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν κέρδισε πάλι τις εκλογές – Εγκαινιάζει τον «νέο τουρκικό αιώνα»      

Loading