Αρ. Πελώνη: “Η Ελλάδα ξαναπιάνει το νήμα των σχέσεων με τη Λιβύη”

Για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας τοποθετήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη, σημειώνοντας: «Η νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης προφανώς δεν μπορεί να γραφεί πάνω στις παλιές. Η λιβυκή πλευρά θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και πρότεινε τη σύσταση τεχνικών επιτροπών γι΄αυτό το θέμα».

Τόνισε, επίσης ότι η Ελλάδα «ξαναπιάνει το νήμα των σχέσεων με τη Λιβύη», προσθέτοντας ότι αφετηρία «πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας». Υπογράμμισε δε ότι «σε κάθε περίπτωση, η πορεία της Λιβύης προς την ομαλοποίηση περνάει και μέσω της Ε.Ε, έχουν τοποθετηθεί και ο κ. Μισέλ και μια σειρά ηγετών, και ο κ. Μητσοτάκης: προβλέπει και την αποχώρηση ξένων δυνάμεων, το οποίο έθεσε και ο Πρωθυπουργός, μισθοφόρων, μαχητών, ξένων στρατευμάτων. Αυτή η συζήτηση θα έχει και άλλες συνέπειες».

Αναφερόμενη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημείωσε ότι για την ελληνική πλευρά είναι ανυπόστατο και άκυρο και «επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας, αλλά και της Λιβύης με την Ε.Ε». Θύμισε δε ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι΄αυτό, «υπάρχει άρα μια ευρωπαϊκή απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και από τι Λιβυκή πλευρά» και ότι ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Λιβύη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ηγέτης κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Η σημασία της επαναλειτουργίας των Λυκείων

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για την επαναλειτουργία των Λυκείων, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι το άνοιγμα είναι πολύ σημαντικό «όχι μόνο από την πλευρά την εκπαιδευτική, αλλά και για την πνευματική και ψυχική υγεία των εφήβων». Ταυτόχρονα, αναφέθηκε στα μαζικά τεστ, λέγοντας ότι αυτά είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, και μίλησε για «εργαλείο που θα επιτρέψει στους μαθητές να επιστρέψουν στην σχολική αίθουσα με ασφάλεια».

«Είναι πολύ απλά στη χρήση τους, είναι ρινικά, θα υπάρξουν οδηγίες και βίντεο για τη χρήση των τεστ», διευκρίνισε η κ. Πελώνη, καταλήγοντας ότι υπάρχουν συσκευασίες των 25 ατομικών τεμαχίων, οι οποίες επιδέχονται ατομικής διανομής και αργότερα θα υπάρχουν και ατομικές συσκευασίες.

Δείτε επίσης: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ