Άρχισαν οι συσκέψεις στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ – Αναμένεται νέο πακέτο στήριξης των πολιτών το φθινόπωρο

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τι θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πακέτο

Αρκετά καλή είναι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ θετική είναι και η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών κάτι που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης προς τους πολίτες.

Σε καλό επίπεδο βρίσκονται και οι εισπράξεις από τον τουρισμό, ενώ τη δική τους βοήθεια δίνουν και οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα».

Το τι θα περιλαμβάνει το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο αναμένεται να αποφασιστούν τα πάντα μέσα στο φθινόπωρο όπου θα πραγματοποιηθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών, οι περισσότεροι πολίτες προσπαθούν να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους στην εφορία, ενώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έχουν δοθεί παραπάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία:

*Στον φόρο εισοδήματος, το περίπου 50% του έως τώρα βεβαιωμένου φόρου έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Από τα 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν έως στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων, οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει 1,046 δισ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, από τα 2,1 δισ. που έχουν βεβαιωθεί ως φόρος εισοδήματος, έχουν πληρωθεί ήδη 450 εκατ. ευρώ.

*Στον ΕΝΦΙΑ, από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εφέτος έχει πληρωθεί ήδη ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήτοι, έχει εισπραχθεί περισσότερος από τον μισό φόρο ακινήτων, στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

*Στις «επιστρεπτέες προκαταβολές», μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έως τις 29 Ιουλίου, ένας αριθμός 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να αποκομίσουν την έκπτωση 15%. Εξ αυτών:

-156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.

-52.000 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 500- 1.000 ευρώ.

-8 ΑΦΜ πλήρωσαν ποσά από 200.000- 300.000 ευρώ

Δείτε επίσης: Κ. Σκρέκας από Ρεβυθούσα: Διασφαλίζουμε την επάρκεια σε φυσικό αέριο