Οι προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία, το «ΝΑΤΟ 2030», θα απασχολήσουν τις εργασίες της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία άρχισε σήμερα διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας, και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, η σημαντική αυτή διοργάνωση θα λάμβανε χώρα, υπό κανονικές συνθήκες, στην Αθήνα, με εκατοντάδες συμμετέχοντες κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους από όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού.
Την έναρξη της Συνόδου κήρυξε ο πρόεδρος της Κ.Σ. ΝΑΤΟ κ. Attila Mesterhazy, ο οποίος υπογράμμισε τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται αυτή η Σύνοδος, λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, αλλά και τις αυξημένες προκλήσεις τις οποίες καλείται ν’ αντιμετωπίσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, με γνώμονα το κοινό καλό της Συμμαχίας.
Ακολούθησε χαιρετισμός της επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία προλόγισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσημο ομιλητή της Συνόδου.
Η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στη σημασία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, καθώς, όπως σημείωσε, «τα κοινοβούλια αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των σύγχρονων αντιπροσωπευτικών συστημάτων και, ως εκ τούτου, παρέχουν απαραίτητη νομιμότητα στις κυβερνήσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο». Όπως επεσήμανε, «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να συζητούν και να επηρεάζουν τις αποφάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια της Συμμαχίας, ενώ ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση και την προώθηση των ευρω-ατλαντικών σχέσεων». Η κ. Γιαννάκου τόνισε πως «χάρη στην κοινοβουλευτική διπλωματία που ασκείται στη Συνέλευση, οι αξίες της δημοκρατίας, της εταιρικής σχέσης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας του ΝΑΤΟ ενισχύονται και διαδίδονται».
Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα διεξαχθεί για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων του ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία, η επικεφαλής της εθνικής μας αντιπροσωπείας υπογράμμισε πως «από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, τα μέλη του ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς που στηρίζονται στον σεβασμό προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη δέσμευση για ειρήνη», τονίζοντας ότι «για να παραμείνει έτσι, πρέπει να πληρούνται τρεις σημαντικοί όροι: πρώτον, χρειαζόμαστε μια καλή διάγνωση των τρεχουσών και των επόμενων προκλήσεων, δεύτερον, το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική του νομιμότητα και τρίτον, ακρογωνιαίος λίθος παραμένει η αρχή της Αλληλεγγύης, όπου δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα, η ενότητα, αλλά και η αίγλη της Συμμαχίας».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν από συμμετέχοντες βουλευτές των κρατών-μελών και των εταίρων της Συμμαχίας.