«Ζει ο Μπελογιάννης, ζει με τους ανθρώπους που χτίζουν έναν κόσμο σοσιαλιστικό» – 71 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

30 Μαρτίου 2023. Σήμερα συμπληρώνονται 71 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το ξημέρωμα Κυριακής όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των ασφαλιτών.

Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο, έμελλε να γίνει σύμβολο αγώνα και αντίστασης για όλους όσοι δεν συμβιβάζονται με τα λίγα, δεν τους χωράει η γη και παλεύουν για το όμορφο, το ωραίο, το συγκλονιστικό.

Από μικρός στις γραμμές της ταξικής πάλης, ο Νίκος Μπελογιάννης έβαλε βαθιά την υπογραφή του στο ΚΚΕ, το οποίο και υπηρέτησε μέχρι και την στιγμή που η σφαίρα τον χτύπησε στο στήθος.

Πάνω από 250.000 επιστολές στάλθηκαν από απλούς και επιφανείς ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού και πολιτικών προς την χώρα μας προκειμένου να μην εκτελεστεί ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο.

Μάταια. Το καθεστώς στην χώρα μας αποφάσισε να εκτελέσει τον Κομμουνιστή ηγέτη ημέρα Κυριακή, που ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές δεν το έκαναν αυτό, προκειμένου να μην βρουν μπροστά τους του Συντρόφους του Νίκου Μπελογιάννη.

Ώρα 02:30 ο «υπαρχιφύλαξ, διαταχθείς υπό του διευθυντού του, μετέβη αμέσως εις την πτέρυγαν όπου ευρίσκοντο τα κελιά των 8 μελλοθανάτων και εισήλθεν πρώτον εις το υπ’ αριθμ. 2 απομονωτήριον, εις το οποίο εκρατούντο οι Μπελογιάννης, Λαζαρίδης και Μπάτσης. Πλησιάζει τον Μπελογιάννη.

–«Νίκο σήκω»

–Ατάραχος ο Μπελογιάννης σηκώνεται και λέει:

–«Πάμε για καθαρό αέρα;»

–«Ναι, του απαντά, σας πάνε για εκτέλεση» (…)».

Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, ο Δημήτρης Μπάτσης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Ηλίας Αργυριάδης, πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Την ίδια μέρα της εκτέλεσης του ο εξόριστος στον Άη Στράτη, Γιάννης Ρίτσος γράφει για τον Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο:

«Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά
πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.

Μ’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία./
Μ’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει (…)».

Η απολογία του

Κατά την διάρκεια της δίκης ο Νίκος Μπελογιάννης δεν κρύφτηκε ποτέ. Δεν αφαίρεσε ποτέ τους λόγους που ήθελαν να του πάρουν την ζωή αλλά παρόλα αυτά φρόντισε να τους δώσει και άλλους λόγους.

Εκείνοι ισχυρίζονταν ότι ήταν «προδότης» και ότι γι’ αυτό τον δίκαζαν. Εκείνος τους απαντούσε:

«Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα μου παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας…».

Εκείνοι ισχυρίζονταν ότι είναι κομμουνιστής και ως εκ τούτου «κατάσκοπος». Εκείνος τους απαντούσε:

«Οι μάρτυρες φτάσανε μέχρι του σημείου να λένε πως κάθε Κομμουνιστής είναι κατάσκοπος και πως οι Κομμουνιστές δεν είναι Έλληνες και πως το ΚΚΕ δεν είναι ελληνικό Κόμμα. Τι άτιμο ψέμα! Ο πατριωτισμός κάθε κόμματος μετριέται μόνο τότε που η λευτεριά και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας διατρέχει κίνδυνο. Απ’ αυτό και μόνο αν βγάζατε συμπέρασμα, θα σχηματίζατε τη σωστή εντύπωση για το χαρακτήρα του ΚΚΕ, που χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για καθαρό πατριωτικό Ελληνικό Κόμμα».

Ακόμα και όταν του ζητούσαν δήλωση μετάνοιας, ότι δεν είναι ΚΚΕ, για να σωθεί ο ίδιος στεκόμενος μπροστά στους δικαστές του και ξέροντας τι τον περιμένει τόνισε:

«Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουνα κατά πάσα πιθανότητα μετά μεγάλων τιμών… Αλλά η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του… Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ’ αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».

Συγκλονίζει και ο διάλογος του Μπελογιάννη με τον δικαστή του:

«ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ισχυρίζεστε ότι ήρθα εδώ για να εφαρμόσω τις αποφάσεις των Ολομελειών της ΚΕ του ΚΚΕ;

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι αποφάσεις αυτές λένε ότι βάση της δράσης του ΚΚΕ είναι ο αγώνας για το ψωμί, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την ειρήνη. Έτσι δεν είναι;

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι.

ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επομένως, ο αγώνας για το ψωμί, τις δημοκρατικές ελευθερίες και την ειρήνη είναι συνωμοσία κατά της Ελλάδας;

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ. Αυτό μονάχα ήθελα να διευκρινίσω».

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα».

Τα τελευταία λόγια του Μπελογιάννη μπροστά στο απόσπασμα ήταν και όλη του η ζωή: «Ζήτω το ΚΚΕ!»

Δείτε επίσης: Πέθανε ο Ν.Μπελογιάννης, γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά

Loading