Άρθρο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα στην POLITIC: «Η επόμενη μέρα»

Άρθρο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα στην POLITIC: «Η επόμενη μέρα»

Οι εκλογές τελείωσαν, οι σταυροί καταμετρήθηκαν, η λαϊκή βούληση ανέδειξε τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδος. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πάλι για την επόμενη τετραετία. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να προσφύγει δυο φορές στις κάλπες για να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα. Πληρώσαμε, ως κράτος, πολύ ακριβά την εμμονή στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, η οποία, αν δεν υπήρχε, θα είχαμε κυβέρνηση από την 22α Μαΐου.

*Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, π. Υπουργός

Ασφαλώς, το τίμημα για την ήττα της απλής αναλογικής ήταν πολύ ακριβό και για τον εμπνευστή της εφαρμογής της, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Η διπλή βαριά ήττα του κόμματός του – η δεύτερη, της 25ης Ιουνίου πιο μεγάλη από την πρώτη, εκείνη της 21ης Μαΐου – τελικά οδήγησε στην απόφασή του να παραιτηθεί από την θέση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει, με αυτόν τον τρόπο, την ευθύνη του.

Το επόμενο διάστημα διαγράφεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον τόσο γιατί η νέα κυβέρνηση έχει να αναμετρηθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και την άμεση παραγωγή έργου όσο και γιατί στον χώρο της Αντιπολίτευσης θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πίστωση χρόνου από τους Έλληνες πολίτες. Πρόκειται για την συνέχιση του έργου της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη τετραετία, κάτι που σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός περιμένει άμεσα αποτελέσματα και εφαρμογή του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά όλοι οι νέοι Υπουργοί και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα συγχωρεθεί κανένα ίχνος αλαζονείας, έπαρσης ή πολιτικής αυταρέσκειας. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πολλά και αναμένουν της λύσης τους.

Στην Αντιπολίτευση η περιδίνηση, στην οποία έχει, ήδη, μπει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πολύ πιθανό να φέρει πολιτικά οφέλη στον κύριο Ανδρουλάκη, με τον πολιτικό επαναπατρισμό αρκετών ψηφοφόρων, που έως σήμερα στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, βεβαίως, θα εξαρτηθεί και από την προσωπικότητα και τους χειρισμούς του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τον χρόνο στον οποίο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξής του.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα οκτακομματική Βουλή θα παρουσιάζει, τουλάχιστον στην πρώτη περίοδό της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τα νεοεισαχθέντα πολιτικά κόμματα και τους Αρχηγούς τους, οι οποίοι «υπόσχονται» ότι θα τροφοδοτήσουν με αρκετή ύλη τους πολιτικούς συντάκτες και αναλυτές. Ίδωμεν.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης για παραίτηση Τσίπρα: Αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά

Loading