Ασφυκτικός ο κλοιός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας των τιμών ενέργειας

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί ένα ανεξέλεγκτο πληθωριστικό ντόμινο που απειλεί οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί ουσιαστικά άπραγη τις εξελίξεις, με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει αυτόματη αποκλιμάκωση και εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας των οποίων έχει εκτοξευθεί και είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους.

propoli

Αυτό επισημαίνεται σε ανάρτηση, που έγινε χτες στην ηλεκτρονική σελίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και βέβαια αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα για πολλές επιχειρήσεις. Όπως τονίζεται, σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολλές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με μέση τάση ή επαγγελματικούς λογαριασμούς Γ21 και Γ22 κινδυνεύουν με παύση εργασιών αλλά και με διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλομένων.

Κατακόρυφη αύξηση στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος σε πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρυσι, για ίδιες καταναλώσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας, ήδη καταγράφεται 4πλασιασμός των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και 5πλασιασμός των τιμών του φυσικού αερίου. Η βιομηχανία κάνει λόγο για αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής κατά 20% έως 40% ανάλογα με τον κλάδο, που δεν μπορεί να μετακυλιστεί σε ολόκληρη στην κατανάλωση, αλλά ούτε και να απορροφηθεί. Για τη βιομηχανία, αλλά και συνολικά για τις επιχειρήσεις, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θεωρούνται μη βιώσιμα.

Την ίδια ώρα το ΚΕΠΕ σε ανάλυσή του με τίτλο «Οι Δύο Όψεις της Ενεργειακής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία: Μέρος Α» επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει ελάχιστα μέσα να αμυνθεί στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αέριου με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα ενεργειακή κρίση».

Για άλλη μια φορά γίνονται πρόδηλες, προσθέτει, οι στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος, το οποίο είναι πλήρως εξαρτημένο από τον εξωτερικό τομέα. Για την αποφυγή των στρεβλώσεων αυτών, είναι απαραίτητος ένας συνεκτικός προγραμματισμός που θα αφορά σε πολιτικές με τομεακή και περιφερειακή διάσταση

Τα κύρια συμπεράσματα της ανάλυσης του είναι επιγραμματικά τα εξής:

1. Μετά τα μέσα του του 2021 καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

2. Αυτή τη στιγμή, η ποσοστιαία συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνάει το 40%.

3. Η δομική ανάλυση της ελληνικής οικονομίας, η οποία βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και τα οποία αντιστοιχούν στον Πίνακα Εισροών-Εκροών για το έτος 2015, έδειξε ότι οι δύο βασικοί κλάδοι από τους οποίους εξαρτάται ο τομέας της ενέργειας για αγορές εισροών είναι οι “Ορυχεία-Λατομεία” και “Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου” (ενώ μόνο με τον κλάδο “Παραγωγή βασικών μετάλλων” ο τομέας της ενέργειας εμφανίζει σχετικά υψηλές προς τα μπρος και ταυτοχρόνως σχετικά υψηλές προς τα πίσω διασυνδέσεις).

4. Συνδυάζοντας λοιπόν το σημείο (2) με το (3) , προκύπτει ότι έχει επέλθει μια απότομη δομική αλλαγή όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των εγχώριων εξορύξεων, στον οποίο βασιζόταν παραδοσιακά η ελληνική οικονομία για την παραγωγή φτηνής ενέργειας, έχει μειωθεί αισθητά και σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί με εισαγωγές φυσικού αεριού.11 Συνεπώς, από τη μια πλευρά, η δομική μεταβολή του μείγματος εισροών για την παραγωγή ενέργειας της χώρας εις βάρος του κλάδου της εξόρυξης, στον οποίο η ελληνική οικονομία παραδοσιακά βασιζόταν, και υπέρ του εισαγόμενου φυσικού αερίου, και, από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, έχουν δημιουργήσει την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους στην ελληνική οικονομία.

5. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και το γεγονός ότι η “ενέργεια” αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο του πραγματικού ωρομισθίου.

Δείτε επίσης: Την Τετάρτη 29/12 τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους – Όλες οι πληρωμές των επόμενων ημερών

Loading