Έντονη κινητικότητα παρατηρείται για τη ρύθμιση του αδειοδοτικού καθεστώτος των εταιρειών τυχερών παιγνίων, καθώς σύμφωνα όσα δήλωσε στον Flash 99,4 ο δικηγόρος με εξειδίκευση στο νόμο περί παιγνίων, Θανάσης Ζάχρος, «η νέα κυβέρνηση τείνει να λύσει όλα τα προβλήματα».
Ο κ. Ζάχρος εξήγησε ότι «το 2011 έγινε η πρώτη προσπάθεια να ρυθμιστεί το αδειοδοτικό καθεστώς των εταιρειών παροχής τυχερών παιγνίων. Ο νόμος όριζε ότι όποια εταιρεία είχε αντικείμενο την παροχή τυχερών παιγνίων, εδρεύει σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και κατείχε σχετική άδεια, θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην Ελλάδα, αν υπαγόταν στις φορολογικές διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος».
Όμως, σύμφωνα με το γνωστό δικηγόρο, «το ζήτημα είναι ότι εκείνες οι διατάξεις ήταν μεταβατικές και –δυστυχώς- στην Ελλάδα, οι μεταβατικές διατάξεις πολλών νομοθετημάτων τείνουν να παγιωθούν και πλέον δεν είναι μεταβατικές».
Μάλιστα, ο κ. Ζάχρος τόνισε πως «η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά, έχει βούληση και προσπαθεί να λύσει το ζήτημα με θάρρος, μονιμοποιώντας εκείνες τις άδειες και ανοίγοντας το δρόμο για την υπαγωγή νέων εταιριών, πέραν των 24 που είχαν υπαχθεί στο παρελθόν, από τις οποίες σήμερα μόνο 10-12 έχουν πραγματική δραστηριοποίηση».
Η βασική αλλαγή που ενδιαφέρει τους υποψήφιους επενδυτές και τις εταιρείες που θέλουν να υπαχθούν στο νέο νόμο, είναι «να ρυθμιστεί το κόστος αδειοδότησης». Και αυτό γιατί «το νέο νομοσχέδιο ορίζει το ποσό προς κτήση άδειας λειτουργίας στα 5 εκατ. ευρώ με ισχύ 7 χρόνων, ενώ το τίμημα για την ανανέωσή του είναι το ίδιο». Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κ. Ζάχρο, είναι ότι «ο μέσος όρος σε πολύ μεγαλύτερες αγορές από την Ελλάδα, όπως της Αγγλίας, του Καναδά ή των ΗΠΑ, το ποσό για την αντίστοιχη άδεια ανέρχεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ ανά έτος. Πρόκειται για μία τεράστια δυσαναλογία, ενώ και η φορολόγηση κρίνεται εξίσου υψηλή σε σχέση με το τι ισχύει στο εξωτερικό».
«Η πολιτεία», σύμφωνα με τον κ. Ζάχρο, «πρέπει να κινηθεί για τη ρύθμιση του νομοσχεδίου», καθώς «οι στοιχηματικές εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν θα είναι πολλές λόγω των προαναφερθέντων, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, χορηγίες και έσοδα της πολιτείας από τη φορολόγηση».
Μάλιστα ο κ. Ζάχρος χαρακτήρισε το τίμημα «δυσανάλογο» σε σχέση με την αγορά της Ελλάδας, «όμως είναι ζητήματα τα οποία ακόμη και τώρα συζητιούνται». Το «ζήτημα δεν είναι αν θα επιτρέψει η πολιτεία την παροχή τυχερών παιγνίων -αυτό έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες- αλλά η προσέλκυση επενδυτών υπό την λογική της ανάπτυξης. Είναι μία καλή ευκαιρία και είναι κρίμα να χαθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «πρέπει να λυθεί με δίκαιο τρόπο, ούτως ώστε να είναι ανάλογο το ποσό τόσο με τον πληθυσμό, όσο και με την αγοραστική δύναμη της χώρας».
Όλα όσα είπε ο Αθ. Ζάχρος στον Flash 99,4: