Αυγενάκης για αντιμετώπιση της οπαδικής βίας: «Για πρώτη φορά αύριο οργανωμένα θα καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε ενώπιον της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

«Το αθλητικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, θα εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή και θα ακολουθηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

propoli

    Σχετικά με την διαβούλευση για το αθλητικό νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα Open Gov. gr, o κ. Αυγενάκης ανέφερε πως αυτή έχει ολοκληρωθεί και οι όποιες πρόσθετες διατάξεις ανακοινωθούν, θα επισυναφθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή για να συζητηθούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδιακασίας.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, ανέφερε πως «με έναν καφέ στην παραλία … προσπαθείτε να ξεφύγετε από μια ουσιαστική διαβούλευση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου». Μαζευτήκατε είπε, «τρεις υπουργοί και ανακοινώσατε καθαρά κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα και τίποτε άλλο». Σχολίασε λέγοντας πως «η αυριανή πρόσκληση είναι μια κλειστή σύσκεψη, που θα μιλήσουμε για ένα πεντάλεπτο με άλλους εκπροσώπους, και στην πραγματικότητα δεν αποτελεί κανενός είδους διαβούλευση ενός νομοσχεδίου». Παρατήρησε πως αυτό το Δεύτερο Μέρος του αθλητικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην Βουλή, δεν θα έχει περάσει καθόλου από την διαβούλευση του Open Gov, όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να υπάρξει ένας ανοικτός διάλογος από όλους τους εμπλεκόμενους. Για αυτό και η αυριανή σύσκεψη που οργανώνετε, είναι «μια προσχηματική και επικοινωνιακή διαβούλευση, γιατί προφανώς δεν υπάρχει χρόνος ώστε να ανέβει το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

   Ο υφυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ: «Καλέσαμε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, σε μια ανοικτή, πολύωρη όπως φαίνεται, διαδικασία, που όμως σε τίποτα δεν υποκαθιστά – και θέλω να είμαι σαφής – την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασία που θα ακολουθήσει. Η αυριανή σύσκεψη είναι μια ανοικτή συζήτηση, όπου έχουν προσκληθεί όλοι οι πρώην υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, ομοσπονδιών, λεσχών φιλάθλων, συνδέσμων αθλητών, των Λιγκών και όλων των εμπλεκόμενων».

    Εμείς, είπε ο υφυπουργός στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ «σας ενημερώσαμε εγκαίρως για αυτή τη σύσκεψη. Εάν όμως εσείς δεν θέλετε να προσέλθετε, εγώ δεν μπορώ να σας υποχρεώσω. Αυτό που θα γίνει αύριο γίνεται για  πρώτη φορά, καθώς οργανωμένα θα καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και ας μη το υποτιμάτε».

Κατά τα άλλα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα διεξαχθούν τέσσερις συνεδριάσεις, και η μια εξ αυτών θα αφορά την ακρόαση των φορέων. Εκτίμησε δε, πως σε περίπου 15 ημέρες, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

* Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα».

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχθηκαν Μπορέλ και Φον Ντερ Λάιεν

Loading