(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αυγενάκης: «Θέλουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 και τόνισε ότι ο κόσμος κινητοποιείται λόγω της ανασφάλειας.

Παράλληλα τόνισε ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου που ήταν ανοιχτό το σύστημα οι αγρότες της Θεσσαλίας που έκαναν αιτήσεις ήταν 33.000 και μέχρι τώρα πήραν προκαταβολές ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ.

propoli

Ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι έχει δοθεί μισό δισεκατομμύριο ευρώ στον θεσσαλικό κάμπο από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Μέχρι την άλλη εβδομάδα, όσοι δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ θα πάρουν άλλα 16 με 17 εκατομμύρια, ενώ θα δοθούν και 2,5 εκατομμύρια στους αλιείς του Παγασητικού, της Λάρισας ή των Σποράδων.

Παράλληλα, επιταχύνεται το πρόγραμμα πληρωμών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, των παραγωγών με δεντροκαλλιέργειες που επλήγησαν από παγετό πριν την κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη οι προκαταβολές που δόθηκαν είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τον Ιανό και οι εξοφλήσεις θα γίνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δώσει περιθώριο 4ετίας λόγω της πολύ μεγάλης καταστροφής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε επίσης ότι όποιος επιθυμεί συζήτηση είναι ευπρόσδεκτος, διευκρινίζοντας ότι πλειονότητα των θεμάτων που αναδεικνύονται ως αιτήματα, δεν άπτονται υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο ακόμη και γι’ αυτά, το υπουργείο είναι πρόθυμο να συζητήσει.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στον δρόμο οι αγρότες της Επανομής – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία των τρακτέρ

Loading