Αυλαία για την 87η ΔΕΘ – Τα 5 πολιτικά γεγονότα που ξεχώρισαν ανάμεσα στην 86η και στη φετινή

Αυλαία για την 87η ΔΕΘ – Τα 5 πολιτικά γεγονότα που ξεχώρισαν ανάμεσα στην 86η και στη φετινή

Από την 86η ΔΕΘ μέχρι την σημερινή σημειώθηκαν στη χώρα σημαντικά πολιτικά γεγονότα που αξίζει να σημειωθούν. Η POLITIC σας παραθέτει 5 από αυτά.

Το double score της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου
Μετά από μια τετραετία με πολλές δυσκολίες για την Ελλάδα, που βγήκε από μια πανδημία με πρωτοφανείς περιορισμούς και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δέχτηκε αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τιμές βασικών αγαθών και παροχών, ο λαός κλήθηκε να προσέλθει στην κάλπη στις 21 Μαΐου προκειμένου να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Και ενώ κανείς θα περίμενε μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική νίκη της ΝΔ εξέπληξε μεγάλη μερίδα κόσμου. Επρόκειτο μάλιστα για εκλογές με ρεκόρ στο ποσοστό αποχής, ωστόσο και στις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου η κάλπη ανέδειξε νικητή τη ΝΔ δίνοντας σύνθημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει το έργο που άρχισε την προηγούμενη τετραετία. Συγκεκριμένα ΝΔ έλαβε ποσοστό 40,55% και 158 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 17,84% με 48 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξασφάλισε ποσοστό 11,85% και 32 έδρες. Ακολούθησαν το ΚΚΕ με 7,69% (20 έδρες), οι Σπαρτιάτες (12 έδρες), η Ελληνική Λύση (12 έδρες), η Νίκη (10 έδρες) και η Πλεύση Ελευθερίας (8 έδρες).

Παραίτηση Αλέξη Τσίπρα
Η αδιαμφισβήτητη επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει την παραίτησή του μετά και την ήττα στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που ανακοίνωσε με μια συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση από το Ζάππειο και με φόντο τα δυσμενή για το κόμμα εκλογικά αποτελέσματα στις αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, προκάλεσε αιφνιδιασμό σε όλους. Ο Αλέξης Τσίπρας, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015 έως το 2019 κατά τη διάρκεια πολιτικά ταραγμένων ετών, καθώς η χώρα αγωνιζόταν να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τερματίσει μια σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης και εισέβαλε με μια ατζέντα κατά της λιτότητας. Ωστόσο αποχώρησε μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος.

Παραίτηση Κώστα Καραμανλή
Ένα από τα πιο τραγικά συμβάντα που σημειώθηκαν ποτέ στην Ελλάδα ήταν αυτό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου, με θύματα 56 αθώες ψυχές.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση του λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα. «Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη» σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Ωστόσο στις εκλογές της 21ης Μαΐου έθεσε ξανά υποψηφιότητα στις Σέρρες όπου και αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς.

Ναυάγιο της Πύλου
Το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου με θύματα 150 μετανάστες έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης κυρίως ως προς τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και των ροών παράτυπων μεταναστών, την στάση του Λιμενικού Σώματος ενώ το καράβι έπλεε στα διεθνή ύδατα, αλλά και την απόφαση κήρυξης τριήμερου εθνικού πένθους για την οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις.

Επάνοδος δεξιών κομμάτων στη Βουλή
Η είσοδος τριών κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ στην ελληνική Βουλή, συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά μετά τη μεταπολίτευση. Οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη κέρδισαν την εμπιστοσύνη του 12,77% των ψηφοφόρων, λαμβάνοντας συνολικά 34 έδρες. Παρακολουθώντας κάνεις και το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρεί μια συνέπεια στα ποσοστά αυτά του εκλογικού κοινού. Σε σχέση με την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, στις εκλογές του Ιουνίου το νεοσύστατο κόμμα Νίκη κατάφερε να ξεπεράσει το 3% και να μπει στη Βουλή ενώ οι Σπαρτιάτες -που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη αναμέτρηση- έγιναν πέμπτο κόμμα μέσα σε 17 ημέρες από την ανακοίνωση της συμμετοχής τους, έπειτα και από την ανοιχτή στήριξη του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, μέσα από τη φυλακή.

Δείτε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης: Με ποιο τρόπο μπορεί να μπει στη Βουλή εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Loading