Αβραμόπουλος: “Η Ελλάδα δεν απειλείται όσο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί οι γείτονες μας ποτέ δεν θα τολμήσουν να ανοίξουν μέτωπο με την Ευρώπη”

Ο πρώην Επίτροπος αναφέρθηκε στην αναθεωρητική στάση της Ρωσίας και ανέλυσε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας μέσα σε ένα κλίμα αστάθειας

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημόκας

propoli

Αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου στην εκδήλωση για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και το ντόμινο των εξελίξεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που διοργάνωσε ο Βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου στην περιοχή του Πανοράματος στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την αναθεωρητική στάση του προέδρου Πούτιν αλλά και την αντίστοιχη στάση του προέδρου Ερντογάν. Σημείωσε ωστόσο πως η Ελλάδα δεν απειλείται όσο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η Ελλάδα δεν απειλείται όσο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί οι γείτονες μας ποτέ δεν θα τολμήσουν να ανοίξουν μέτωπο με την Ευρώπη. Πάντοτε έβλεπαν προς την Ευρώπη, είτε εχθρικά είτε φιλικά. Έφτασαν μέχρι τα πρόθυρα της Βιέννης ως οθωμανική αυτοκρατορία. Εγώ δεν ανησυχώ. Έχω πλήρη στην ελληνική πολιτεία, στο εθνικό μας αμυντικό σύστημα. Έχουμε από τα πιο αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία

Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού διέθετε τεράστια ποσά για να βάλει τα θεμέλια ενός αμυντικού συστήματος που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της χώρας μας. Αυτή όμως η ασφάλεια της Ελλάδος από την πλευρά της αμυντικής δεν τίθεται μόνο στον υπέρτατο σκοπό που είναι να διασφαλίζουμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι κάτι παραπάνω. Είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε μία περιοχή που μετά απόνερα της κρίσης στην Ουκρανία γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητη”, ανέφερε στην ομιλία του.

Πως σχολίασε την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική

Ο πρώην Επίτροπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική και τις επικρίσεις για την μη αναφορά του στο πρόσωπο του Ερντογάν.

Η τελευταία επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική είναι περισσότερο σημαντική από οσο μπορούμε να φανταστούμε. Αναδεικνύει τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και πολύ ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε το όνομα του Ερντογάν, ούτε το όνομα της Τουρκίας  στις συνομιλίες του εκεί. Πρέπει να μοιραστώ μαζί σας κάτι που απορρέει από την γνώση της ιστορίας αλλά και την προσωπική μου εμπειρία ως υπουργού εξωτερικών και διπλωμάτη. Όταν βγαίνεις από τα σύνορα της χώρας δεν πρέπει να κλαίγεσαι. Δεν είσαι κάποιος που ζητάει τον οίκτο και την συμπάθεια, διότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην εξωτερική πολιτική από το να σε λυπούνται όταν έχεις δίκιο, δηλαδή φουκαράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε προς τα έξω την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά της Ελλάδος και πολύ ορθά μίλησε και για την ιστορική μας κληρονομιά αλλά και για τον νέο σύγχρονο ρόλο της χώρας. Αν δεν απαλλαγούμε από ξεπερασμένα στερεότυπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα δούμε ποτέ την πατρίδα μας να διαδραματίζει αυτόν τον σημαντικό ρόλο που της αναθέτει η ιστορία και η εποχή μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ρωσία του Πούτιν προσπαθεί να γονατίσει την Δύση”.

“Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας. Εξαρχής είχα πει πως δεν είναι πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας με την Ουκρανία. Η Ουκρανία και οι ουκρανοί είναι τα θύματα αυτής της ιστορίας. Η Ρωσία του Πούτιν προσπαθεί να γονατίσει την Δύση. Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τις μνήμες. Ας θυμηθούμε πως ξεκίνησαν τα πράγματα όταν ο Πούτιν ως πράκτορας της Κα Γκε Μπε έβλεπε από τα παράθυρα των γραφείων της οργάνωσης στο Βερολίνο το τείχος να καταρρέει. Αυτός και οι όμοιοι του, αυτό δεν το αποδέχτηκαν ποτέ. Εκεί είναι και η βάση του αναθεωρητισμού του Πούτιν. Θέλει να αλλάξει τα πράγματα. Θέλει να δώσει συνέχεια στον ψυχρό πόλεμο. Και το κυριότερο, να αναβιώσει τον αυτοκρατορικό ηγεμονικό ρόλο της πάλαι ποτέ Ρωσίας. 

Περιβαλλόμενος τον μανδύα του τσάρου ως προς το τελετουργικό και την μεθοδολογία του Στάλιν ως προς τα μέτρα που παίρνει και τις προσδοκίες που έχει. Η πρώτη φορά που ο όρος αναθεωρητισμός ακούγεται είναι από τον Χίτλερ, ο οποίος δεν δέχτηκε ποτέ μετά τις Βερσαλλίες, τις επιπτώσεις για την χώρα του, της ηττημένης Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Και ενέπνευσε με τον λαϊκίστικο εθνικιστικό του λόγω έναν ολόκληρο λαό να τον ακολουθήσει και να τον οδηγήσει τελικά στην άβυσσο”.

Η αναθεωρητική Τουρκία

Όσον αφορά την αναθεωρητική Τουρκία, η Τουρκία ποτέ δεν δέχτηκε τις συνέπειες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, δηλαδή τα όσα περιγράφονται στην συνθήκη της Λωζάνης. Και αυτό διότι η συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη από 11 χώρες μεταξύ αυτών και η Ιαπωνία μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όπου η ηττηθείσα Τουρκία βρέθηκε στην λάθος πλευρά της ιστορίας και έπρεπε να πληρώσει για τις πράξεις της. Η Τουρκία λοιπόν επιχειρεί να αναθεωρήσει τα όσα τότε αποφασίστηκαν. Για να γίνει όμως αυτό δύο τρόποι υπάρχουν. Ή να συμφωνήσουν οι 11 χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης η πόλεμος. Δεν θα το τολμήσει ποτέ“, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν όμως έχει άλλη εξήγηση αναθεωρητισμό. Δεν δέχεται το γεγονός ότι έληξε ο ψυχρός πόλεμος. Ότι το 1990 έπεσε το τείχος του Βερολίνου και ότι μια νέα τάξη πραγμάτων διαμορφώθηκε στον κόσμο, με πρώτη εκείνη που θέλει την ασφάλεια των συνόρων. Αυτό που έκανε λοιπόν είναι μια βάρβαρη κίνηση. Έκανε εισβολή σε μια χώρα η οποία έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί την αυτοδιάθεση της. Τα μηνύματα όμως είχαν έρθει πολύ νωρίτερα. Το 2014 τρεις από τους σημαντικότερους αναλυτές της διεθνούς πολιτικής και της διπλωματίας, είχαν στείλει μήνυμα και είχαν πει, μην τολμήσετε να ακουμπήσετε το υπογάστριο της με τα σοβιετικής Ρωσίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο, γιατί στην μετασοβιετική Ρωσία, επειδή κυριαρχούν οι αντιλήψεις της προσοβοετικής Ρωσίας, θέλουν να ξαναδώσουν στην χώρα τους έναν ηγεμονικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή”.

Ο Πούτιν δεν θέλει όπως είναι θεμιτό δικαίωμα σε κάθε ηγέτη να γράψει ιστορία και να αφήσει το αποτύπωμα του αλλά να ξαναγράψει την ιστορία εκεί που σταμάτησε.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε μία μεγάλη περιπέτεια. Τις επιπτώσεις της δέχεται καθημερινά όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο κόσμος γιατί οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας γενικευμένης ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ουκρανία παράγει αυτήν την στιγμή το 40 τοις 100 του σιταριού που δίνει ψωμί σε περιοχές όπως η Αφρική. Αν αύριο το πρωί, η Αφρική δεν έχει σιτάρι και κάποια Αλευρά δεν θα έχει ψωμί κι αν δεν εχει ψωμί οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους και αυτό θα σημάνει κοινωνικές εξεγέρσεις, επαναστάσεις και βέβαια νέα ρεύματα μεταναστών και προσφύγων”.

“Αδύναμη η Ευρώπη να διαχειριστεί την κρίση”

Αντέχει η Ευρώπη γι’ αυτό; Είχαν προηγηθεί κι άλλες κρίσεις. Η Ευρώπη όμως ήτανε πάντα απροετοίμαστη. Ήταν έτοιμη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση; Που είναι οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, οι οποίες είναι αυτές που καθορίζουν το πνεύμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης… Στα ιδρυτικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει 17 φορές η λέξη αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη κλονίστηκε. Όταν λοιπόν δυο βασικές αρχές στις οποίες έχει στηθεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζονται τότε κάτι δεν πάει καλά με την Ευρώπη.

Και σήμερα μπροστά σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη προσπαθεί να σταθεί αλλά κατά την γνώμη μου δεν το μπορεί γιατί είναι διαιρεμένη. Σε σχέση με το ενεργειακό πέντε χώρες δεν συμφωνούν με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί εξαρτάται η οικονομία τους από το ρωσικό αέριο η πετρέλαιο. Και οι προτάσεις που έρχονται από Ευρωπαϊστές ηγέτες, ανάμεσα τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκρούουν σε αυτό που οι χώρες θεωρούν προσωπικό τους συμφέρον. Αυτήν την αδυναμία της Ευρώπης ο Πούτιν την εκμεταλλεύεται και προσπαθεί να την γονατίσει”.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας:  «Όταν είχα πάρει την πρωτοβουλία να εισηγηθώ ως αρμόδιος επίτροπος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετηθεί μια ενιαία πολιτική για την μετανάστευση όλοι συμφώνησαν, όμως όταν επέστρεψαν στις πρωτεύουσες τους κάθε χώρα ακολούθησε εθνικές πολιτικές με βάση τα κελεύσματα της δίκης τους κοινής γνώμης. Μάλιστα έβαλαν κατά της Ελλάδος και ζητούσαν την εκδίωξη της Ελλάδος από την ζώνη Σένγκεν. Αν είχε συμβεί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, για την οικονομία της, για τον τουρισμό της και για μας τους ίδιους. Τα ξέρει η τότε κυβέρνηση αυτά», σχολίασε επικριτικά.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στο επίκεντρο της εκδήλωσης Καράογλου στο Πανόραμα

Loading