Αξιωματούχος των ΗΠΑ: Η G7 πετυχαίνει συναίνεση για το ντάμπινγκ στην Κίνα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τι ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για μια κοινή προσέγγιση της Κίνας, που προχωρά σε εξαγωγές σε αθέμιτα χαμηλές τιμές, αλλά και για καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τόνισε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να διατηρηθεί μυστική η ταυτότητά του, ανέφερε ότι οι ηγέτες των 7 μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη συντονισμού αναφορικά με την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι δημοκρατίες θα αλληλοϋποστηρίζονται.

“Θα έλεγα ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη βούληση για καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων των θεμελιωδών ελευθεριών που επικαλούνται τις κοινές αξίες μας”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Υπήρχε δέσμευση για ανάληψη δράσης ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό που βλέπουμε”. Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η G7 προχώρησε αρκετά, συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια, όταν το τελικό ανακοινωθέν δεν είχε αναφορά για την Κίνα.

Τέλος, σύμφωνα με τη νομική δομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως “οικονομία εκτός αγοράς” δίνει την ευχέρεια στους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να κάνουν χρήση ενός ειδικού πλαισίου για να καθορίσουν το αν οι εξαγωγές της Κίνας πωλούνται σε αθέμιτα χαμηλές τιμές, και αν αυτό ισχύει, να επιβληθούν επιπλέον δασμοί αντιντάμπινγκ.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Ηχηρή διαδήλωση με μάσκες και κόκκινη πομπή – χιλιάδες κόσμου καλεί τη G7 να αναλάβει δράση για το κλίμα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ