Μπάιντεν: Αποχωρούν οριστικά και από το Ιράκ οι ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2021

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της “αποστολής μάχης” στο Ιράκ –  Ξεκινά η «νέας φάσης» στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βαγδάτης δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι σφράγισαν επισήμως τη συμφωνία με την οποία θα τερματιστεί η μάχιμη αποστολή των Αμερικανών μέχρι τα τέλη του 2021, 18 και πλέον χρόνια μετά την αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Ο Μπάιντεν αποσύρει τις τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τα τέλη Αυγούστου, και ολοκληρώνει τις αμερικανικές αποστολές μάχης στους δύο πολέμους που ξεκίνησε ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους κατά τη δική του θητεία.

Ο Μπάιντεν και ο Καντίμι συναντήθηκαν, για πρώτη φορά, στο Οβάλ Γραφείο, για συνομιλίες στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους δήλωσε:

«Ο ρόλος μας στο Ιράκ θα είναι (…) να είμαστε διαθέσιμοι, να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να βοηθάμε και να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος όταν χρειαστεί, όμως δεν θα βρισκόμαστε, μέχρι τα τέλη του έτους, σε αποστολή μάχης».

Θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν σύντομα δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στο Ιράκ.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Έκρηξη κρουσμάτων προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα – Μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στον αέρα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ