Δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. 50 χρόνια μετά", Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μπακογιάννη για Συμφωνία Πρεσπών: Επιτυχία της διαπραγμάτευσης Κοτζιά η ονομασία

Η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία επετεύχθη συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μια επιτυχία της διαπραγμάτευσης του ΥΠΕΞ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κοτζιά.

Στους δύο λόγους για τους οποίους διαφώνησε με τη Συνθήκη των Πρεσπών αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

propoli

Αυτοί οι λόγοι σύμφωνα με την ίδια, ήταν τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας, παραδεχόμενη παράλληλα ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτέλεσε μια επιτυχία της διαπραγμάτευσης Κοτζιά.

Αναφερόμενη στις σχέσεις με τη Ρωσία είπε πως «δεν είχαν στρατηγικό βάθος, αλλά οικονομικό». Ερχόμενη στο σήμερα, τόνισε ότι οτιδήποτε εκπροσωπεί τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ρωσίας. «Η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι απέναντι στη Ρωσία», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον είναι μάλλον αδύνατον να φτιάξουν οι σχέσεις.

Δείτε επίσης: Β. Κόκκαλης: Να παρέμβει ο Άρειος Πάγος για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο μετά το νέο συμβάν στον Προαστιακό

Loading