Μπήκαμε μέσα στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό και μάθαμε για τα αρχεία του Κόμματος (Α’ Μέρος)

Μπορεί πολλοί να το θεωρούν… «άβατο» ωστόσο το ΚΚΕ μας άνοιξε τις πύλες του και μας ξενάγησε στο «Σπίτι του Λαού».

Του Αλέξανδρου Παναγιωτίδη

propoli

Μαζί με τον συνάδερφο μου με το που μπήκαμε στον ΗΣΑΠ στην γραμμή 1 ένιωσα το άγχος και την ανυπομονησία να γνωρίσω ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της εργατικής τάξης.

Ο Περισσός μας υποδέχεται όπως το περιμέναμε. Με ένα μεγάλο σφυροδρέπανο και ιστορικά κειμήλια από την εποποιΐα του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Ένα πολυβόλο, μια βόμβα αμερικάνικη Ναπάλμ που πάλι καλά δεν είχε εκραγεί, μας βάζουν από την αρχή στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να πάμε ακόμα πιο μέσα στα γραφεία του κόμματος και εκεί μας υποδέχεται το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη.

Το μνημείο προς τιμήν του Ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ είχε χτιστεί στη Ουγγαρία και συγκεκριμένα στο Βουδαπέστη όπου μετά την ανατροπή του καθεστώτος κινδύνεψε να καταστραφεί.

Η ΚΟ του ΚΚΕ στη Ουγγαρία και τα εκεί μέλη με υπεράνθρωπες προσπάθειες μπόρεσαν να περιφρουρήσουν το μνημείο το οποίο εν τέλει παραδόθηκε στον Περισσό.

Λίγα σκαλοπάτια πιο πάνω και μια εμβληματική προτομή του Λένιν είναι αυτή που «περιφρουρεί» την κύρια είσοδο των γραφείων του Κόμματος.

Το εμβληματικό έργο του Α. Τάσσου «Τα Παιδιά της Ασφάλτου» μαγνητίζει τα βλέμματα και προκαλεί δέος στους επισκέπτες του Περισσού, καθώς είναι το πρώτο που βλέπουν κατά την είσοδο τους στο «Σπίτι του Λαού».

Αφεθήκαμε στα χέρια της ξεναγού μας προκειμένου να πάμε στα άδυτα του Περισσού και κατευθυνθήκαμε στον δεύτερο όροφο όπου είχαμε μια πάρα πολύ όμορφη συζήτηση.

Αποφασίσαμε και προτείναμε στην κ. Άννα Αγαθοκλέους να γίνει περισσότερο αφηγηματικό και αφού δώσαμε τα χέρια ξεκινήσαμε την ξενάγηση μας στον Περισσό.

Το ρεπορτάζ ξεκίνησε από τις δύο κεντρικές κολώνες όπου κανείς θα έβρισκε στιγμιότυπα από μια σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ που εορτάστηκαν το 2018.

Μέσα στα στιγμιότυπα σε ξεχωριστούς θύλακες συγκλονιστικά είναι τα έργα των εξόριστων αγωνιστών του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, από προσκλήσεις για την εργατική πρωτομαγιά μέχρι και προσωπικά αντικείμενα.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να κάνουμε στον θύλακα όπου ακόμα και τώρα φυλάσσεται το κλειδί του κελιού όπου ήταν φυλακισμένος το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης μαζί με ένα χειρόγραφό σημείωμα.

Πίσω ακριβώς από τις κολώνες με τα στιγμιότυπα, βρίσκεται όπως είπαμε παραπάνω το εμβληματικό έργο του κ. Τάσσου, και δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε εκεί με την ξεναγό μας.

Η κ. Αγαθοκλέους μας έδειξε πλάνα από τις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στο έργο πριν από λίγους μήνες, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε για την πολύ σημαντική και δύσκολη δουλειά που χρειάστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί σε ψηφιδωτό από τους Νίκο Ευγενίδη και Κλειώ Μακρή.

Όταν ζητήθηκε από το ΚΚΕ στον κ. Τάσσο η δημιουργία του συγκεκριμένου ψηφιδωτού ο ίδιος δίσταζε τονίζοντας ότι «ένα τέτοιο έργο είναι πολύ μεγάλο».

Τι ήταν αυτό που τον έκανε να πει το ναι και να καμφθούν οι αντιστάσεις του; Μια απλή φράση που για τα μέλη του ΚΚΕ σημαίνει πολλά.

«Μεγάλο είναι και το Κόμμα μας…». Ο ίδιος ενώ είπε το ναι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο καθώς μεσολάβησε ο θάνατος του. Την σκυτάλη πήραν ο Νίκος Ευγενίδης και η Κλειώ Μακρή με τα υπόλοιπα πλέον να είναι ιστορία η οποία κρέμεται και θαυμάζεται στον τοίχο του Περισσού.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μας θα ολοκληρωθεί στην βιτρίνα της ΚΕ όπου μέσα υπάρχουν εκθέσεις με βιβλία του ΚΚΕ από την παλαιότερη και σύγχρονη εποχή, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο γυναικείο ζήτημα και την θέση που πρέπει να έχει η γυναίκα στην κοινωνία.

Η συνέχεια της ξενάγησης στα αρχεία του κόμματος στο δεύτερο μέρος…

Δείτε επίσης: Πάτρα: Συγκέντρωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη

Loading