ΑΠΕ-ΜΠΕ

Bloomberg: Ο Σάρατζ ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία

Έτοιμος να ανακοινώσει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Λιβύης (μέχρι τα τέλη της εβδομάδας) είναι ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, όπως υποστηρίζει το Bloomberg.

Η έγκυρη ιστοσελίδα επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος, προσθέτοντας ότι ο Σάρατζ θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη (τον ερχόμενο μήνα), μετά και τη χθεσινή παραίτηση της παράλληλης κυβέρνησης στη Βεγγάζη.

Μπορεί ο Σάρατζ να απέκρουσε, με την τουρκική στήριξη, την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ τον περασμένο Ιούνιο, όμως η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του πιέζεται πολύ από ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της ελλιπούς παροχής υπηρεσιών από τον κρατικό μηχανισμό στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης θα κληθούν να συμφωνήσουν στη Γενεύη επί ενός νέου μοντέλου προεδρικού συμβουλίου, που θα ενοποιεί τη χώρα και θα την οδηγήσει σε εκλογές.

Η πλευρά Χαφτάρ

Όπως λένε οι πληροφορίες, η κίνηση αυτή του Σάρατζ αναμένεται να ικανοποιήσει χώρες – συμμάχους του Χαφτάρ, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ παράλληλα θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες για την επανένωση της Λιβύης, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλε Σάλαχ, έχει πάρει την έγκριση από τον Χαφτάρ, προτείνοντας μία πολιτική πρωτοβουλία για την ένωση των θεσμών της χώρας. Μάλιστα, ηγείται των δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ, όπως είπαν Αραβες και δυτικοί διπλωμάτες.

Δείτε επίσης: Γιόχανσον: «Καλύτερη πολιτική Μετανάστευσης & Ασύλου»