Μπόρις Τζόνσον: Προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Μπόρις Τζόνσον: Προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απείλησε με μέτρα έκτακτης ανάγκης αν δεν βρεθεί μια λύση στην εμπορική διαμμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση – Η Βρετανία θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα.

Η απειλή του Τζόνσον μοιάζει να σπάει μια προσωρινή εκεχειρία σε έναν πόλεμο λέξεων για ένα τμήμα της συμφωνίας του Brexit που καλύπτει θέματα συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, επίκεντρο των εντάσεων αφότου η Βρετανία ολοκλήρωσε την έξοδό της από την ΕΕ στο τέλος του περασμένου έτους.

Εξεύρεση ενός συμβιβασμού πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζόνσον απο την πλευρά του χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) προκειμένου να δείξει ότι δεν υποχωρεί καθόλου από τη θέση του σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που καλύπτει θέματα συνόρων με τη βρετανική επαρχία.

Ο Τζόνσον στο Sky News δήλωσε “Νομίζω ότι μπορούμε να το διευθετήσουμε αλλά… εναπόκειται στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ να καταλάβουν πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί“.

Νομίζω πως αν το πρωτόκολλο συνεχίσει να εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο, τότε προφανώς δεν θα διστάσουμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 16″, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ρήτρα διασφάλισης επιτρέπει σε κάθε πλευρά να λάβει μέτρα αν θεωρεί πως η συμφωνία προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες.

Παράλληλα είπε, “Έχω μιλήσει με ορισμένους φίλους μας εδώ σήμερα, που φαίνεται πράγματι να μην έχουν καταλάβει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία χώρα, μία επικράτεια. Απλώς, πρέπει να μπει στο μυαλό τους”.

Έκανε τα σχόλια αυτά μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Brexit καλεί η ΕΕ τη βρετανική κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά, και να εισαγάγει ελέγχους για ορισμένα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Βρετανία επιμένει στην έκκλησή της για επείγουσες και πρωτότυπες λύσεις προκειμένου να μειωθούν οι τριβές.

Η επαρχία έχει ένα ανοικτό σύνορο με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, ως εκ τούτου το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε ως ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Το πρωτόκολλο διατηρεί ουσιαστικά την επαρχία εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της συμμόρφωσης με πολλούς κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και το υπόλοιπο ΗΒ.

Τη στιγμή που η Βρετανία βγήκε από την τροχιά της ΕΕ, ο Τζόνσον καθυστερεί μονομερώς την εφαρμογή ορισμένων προβλέψεων του πρωτοκόλλου, περιλαμβανομένων των ελέγχων σε τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο, όπως τα λουκάνικα, που μεταφέρονται από την ενδοχώρα στη βόρεια Ιρλανδία, υποστηρίζοντας πως προκαλούν μια αναστάτωση για ορισμένες προμήθειες στην επαρχία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν είπε πως “Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν αυτό που συμφωνήσαμε”, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζόνσον, από κοινού με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Υπάρχει πλήρης ενότητα της ΕΕ για αυτό” είπε και πρόσθεσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε, υπογράφηκε και επικυρώθηκε τόσο από την κυβέρνηση του Τζόνσον όσο και από την ΕΕ.

“Οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν ρεαλιστικές λύσεις σε τεχνικά ζητήματα ενώ η ΕΕ θα προστατεύει παράλληλα την ενιαία αγορά της” τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ απο την πλευρά της.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο Ιουεάλα,

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης μεγάλη ανησυχία ότι η διαμάχη θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ευρέως ότι έδωσε τέλος στην περίοδο των “Troubles” –τρεις δεκαετίες σύγκρουσης των Ιρλανδών καθολικών εθνικιστών μαχητών και των προτεσταντών παραστρατιωτικών πιστών στο βρετανικό στέμμα κατά τις οποίες 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν και το Brexit δεν ήταν μέρος της επίσημης ατζέντας της συνόδου κορυφής της G7 στο αγγλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Κάρμπις Μπέι, έχει απειλήσει περισσότερες από μία φορές να σκιάσει τον ορίζοντα της συνόδου.

Ο  Μακρόν προσέφερε μια επαναδιευθέτηση των σχέσεων με τη Βρετανία υπό τον όρο ότι ο Τζόνσον θα τηρήσει τη συμφωνία του Brexit — έναν χαρακτηρισμό της συνάντησης που απέρριψε η ομάδα της Βρετανίας.

Το Brexit έχει προκαλέσει εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η φιλοβρετανική κοινότητα των “ενωτικών” στην επαρχία λέει ότι τώρα έχουν αποκοπεί από το υπόλοιπο ΗΒ και πως η συμφωνία του Brexit παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Μια αρχή-κλειδί της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής ήταν το ανοικτό σύνορο ανάμεσα στην επαρχία και την Ιρλανδία ήταν .

 Δείτε επίσης: Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχτηκε τους ηγέτες των G7 κόβοντας τούρτα με σπαθί

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play