Μπουρνούς στην «P»: «Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ο Μητσοτάκης θα είχε πάει σπίτι του καιρό τώρα»

Μπουρνούς στην «P»: «Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ο Μητσοτάκης θα είχε πάει σπίτι του καιρό τώρα»

«Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης με θεσμική και μιντιακή κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε πάει σπίτι του καιρό τώρα», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην politic, ο Γιάννης Μπουρνούς. Ο βουλευτής Λέσβου κι αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζει, πάντως, ότι το κόμμα του διέψευσε προσδοκίες κατά την πρώτη του κυβερνητική θητεία.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, παρατηρεί πως μόνο μια στενή, ειλικρινής και θαρραλέα συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα ξεχωριστά και κυρίως στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους που περνούν απαραίτητα κι από ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αναφέροντας ως θετικά παραδείγματα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις σημερινές κυβερνήσεις της Ιβηρικής.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό- προσφυγικό, ο κ. Μπουρνούς τονίζει πως στη διεθνή σκηνή δεν πρέπει να επιλέγουμε να είμαστε ούτε Τουρκία ούτε Ουγγαρία, προσθέτοντας πως δεν γίνεται οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά, που είναι χώρες προορισμού των μεταναστών, να τιμωρούν τη Λέσβο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επειδή βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Μπουρνού:

Τι φταίει και η Αριστερά, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις απανωτές κρίσεις;

Αν δει κανείς τις προβολές για όλες τις ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες που κάνουν στην κορυφαία δημοσκοπική ομάδα του Europe elects, η Αριστερά στην Ευρώπη έχει μια μικρή άνοδο σε αντίθεση με όλες τις κεντροαριστερές και κεντροδεξιές δυνάμεις που βρίσκονται σε στασιμότητα ή πτώση. Καθόλου τυχαία δυστυχώς, ανάλογη εικόνα μικρής ανόδου υπάρχει για την οικογένεια της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς. Έχετε δίκιο όμως, δεν βλέπουμε μια μαζική μετακίνηση της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να αντιστρέψει το ερώτημα. Γιατί καμία κεντρώα ή κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια;

Η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να μας πει κάτι και για το δικό σας ερώτημα και για το δικό μου. Καμία μεμονωμένη εθνική κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει πως θα βρει μόνη της δραστικές λύσεις σε δομικά αδιέξοδα της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής. Υπάρχει ένα εξωγενές, ευρωπαϊκό και διεθνές, πλαίσιο καταναγκασμών που περιορίζει επιλογές. Μόνο μια στενή, ειλικρινής και θαρραλέα συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα ξεχωριστά και κυρίως στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους που περνούν απαραίτητα και από ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ σε ασφυκτικές συνθήκες, όσο και η εμπειρία των προοδευτικών κυβερνήσεων της Ιβηρικής, δείχνουν ότι ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, μπορούν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι, μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές αναδιανομής και δίκαιης, οριζόντιας ανάπτυξης, όταν στο τιμόνι βρίσκονται δυνάμεις που δεν έχουν μοναδική τους έγνοια τον πλουτισμό των χορηγών τους.

Υπάρχει κι εσωκομματική κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ότι το κόμμα δεν αναδεικνύει τα ζητήματα του προσφυγικού- μεταναστευτικού. Σε ποιο βαθμό ισχύει κάτι τέτοιο;

Στο κόμμα μας, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί να γίνεται αντικείμενο διεθνούς απαξίωσης ως χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των προσφύγων. Δεν είναι απλώς ζήτημα αρχής, είναι ζήτημα ήπιας ισχύος, κύρους και διπλωματικού βάρους. Στη διεθνή σκηνή, δεν πρέπει να επιλέγουμε να είμαστε ούτε Τουρκία ούτε Ουγγαρία. Από την άλλη, οι παρεμβάσεις μας δεν μπορούν να ακολουθούν την ατζέντα εργαλειοποίησης του κ. Ερντογάν και του κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα οφείλει να επιμείνει για μια κεντρική, ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, στη βάση της κοινής, μοιρασμένης ευθύνης και της υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατών- μελών. Δεν γίνεται οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά, που είναι χώρες προορισμού των μεταναστών θυμίζω, να τιμωρούν τη Λέσβο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επειδή βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης.

Υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα όσα υπόσχεται σήμερα ύστερα από την κυβερνητική του θητεία;

-Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να το λέμε με θάρρος, ότι στην πρώτη μας κυβερνητική θητεία διαψεύσαμε προσδοκίες. Παλέψαμε όμως με θηρία για να βγάλουμε τη χώρα από την κηδεμονία, ανακουφίζοντας όσο ήταν δυνατό τους πιο αδύναμους που βούλιαζαν στην εξαθλίωση. Το ότι αποκαταστάθηκε η πρόσβαση της χώρας στις αγορές και οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν την τρόικα πάνω από το κεφάλι τους, οφείλεται σε μας. Κρίμα που εκμεταλλεύονται αυτή την ευχέρεια επιλογών για ένα παλαιοκομματικό όργιο διαφθοράς και θεσμικής διάλυσης. Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης με θεσμική και μιντιακή κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε πάει σπίτι του καιρό τώρα.

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Οφείλουμε να σταθούμε με υπευθυνότητα στις αγωνίες του ελληνικού λαού (vid)

Loading

Play