Χ. Αντίνου στην Atlas TV: “Η πανδημία είναι μία μεγάλη ευκαιρία να στηριχθεί η τοπική αγορά” (vid)

Στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, που παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου, φιλοξενήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού – Ευόσμου και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερίου – Κορδελιού, Χρήστος Αντίνου.

Ο κ. Αντίνου αναφέρθηκε τόσο στα ζητήματα του λιανεμπορίου, όσο και θέματα που απασχολούν το Δήμο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη (έστω και με τη μέθοδο του click away), ο κ. Αντίνου σημείωσε: “Είναι μία σωστή απόφαση της κυβέρνησης. Εμείς από την πρώτη στιγμή με την πρώτη απόφαση που πάρθηκε για το Νομό Θεσσαλονίκης, γιατί ήταν πέρα για πέρα άδικη. Η κυβέρνηση κατάλαβε ότι ο… δρόμος οδηγείται εκεί. Οι εμβολιασμοί πηγαίνουν καλά, οπότε ήταν λογικό να αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην περιοχή μας”.

Κλήθηκε, επίσης, να απαντήσει αν οι έμποροι είναι έτοιμοι πρακτικά και ψυχολογικά να ανοίξουν τα μαγαζιά: “Θέλω να πιστεύω ότι δε θα προκύψει πάλι κάτι… έκτακτο. Για εμάς ήταν πρωτεύον να ανοίξει το λιανεμπόριο και όχι τα πολυκαταστήματα, γιατί από την αρχή είχαμε πει ότι εκεί μεταδίδεται ο ιός. Την προηγούμενη φορά η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος και… μεταδόθηκε ο ιός και σε 15 μέρες ήμασταν στο σημείο μηδέν. Τώρα η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση. Θα δούμε τα αποτελέσματα μετά από δύο εβδομάδες. Εμείς πιστεύουμε ότι η μεταδοτικότητα μέσω του λιανεμπορίου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο μέσα από άλλες κοινωνικές ή οικονομικές δραστηριότητες. Παραδείγματος χάρη… η συγκέντρωση ατόμων στις πλατείες είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Όσον αφορά την περιοχή μας, δείχνουν τα πράγματα να είναι καλύτερα. Βάσει των rapid test που διενεργούνται, το επιδημιολογικό φορτίο έχει πέσει”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντίνου χαρακτήρισε την πανδημία ως μεγάλη ευκαιρία για τη στήριξη της τοπικής αγοράς: “Αναγκαστικά θα πάμε στην τοπική αγορά, γιατί δε θέλουμε και το συνωστισμό. Τα ψώνια από τις τοπικές αγορές είναι το σοφότερο που μπορεί να γίνει. Επίσης, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να στηριχθεί και η τοπική αγορά. Σκεφτείτε ότι 10 χρόνια περάσαμε πολύ δύσκολα με την κρίση. Πάνω που θεωρήσαμε ότι θα… σηκώσουμε κεφάλι, εμφανίστηκε η πανδημία”.

“Μεγάλη… αμαρτία το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ”

Η συζήτηση στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα δημοτικά ζητήματα, με τον κ. Αντίνου να καλείται να αξιολογήσει το έργο της διοίκησης Μανδαλιανού: “Η κατάσταση θα έλεγα ότι είναι μέτρια. Σαφώς η δημοτική αρχή έχει τις δυσκολίες της πανδημίας, αυτό δεν το παραγνωρίζουμε. Από την άλλη πλευρά, έμενα η φιλοσοφία μου είναι ότι μέσα από τις δυσκολίες, βρίσκεις την ευκαιρία να κάνεις περισσότερα πράγματα. Κάπου εκεί… παλεύω με τον εαυτό μου, καθώς εμείς οι άνθρωποι του εμπορίου κινούμαστε σε πιο γρήγορους ρυθμούς”.

Ταυτόχρονα, έγινε ειδική αναφορά στο περίφημο ζήτημα της ανάπλασης της κεντρικής οδού Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και σε αυτό του υπόγειου πάρκινγκ στο Κορδελιό: “Όσον αφορά την ανάπλαση της Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ένα έργο το οποίο έχει σταματήσει. Ενώ η δημοτική αρχή το εξήγγειλε, είδε ότι υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο της περιοχές, τις οποίες θεωρώ δικαιολογημένες. Είχαν προγραμματίσει τη δημιουργία μιας νησίδας, η οποία θα νέκρωνε τα μαγαζιά. Επίσης, η αντίδραση είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν επρόκειτο να λειτουργήσει το δημοτικό πάρκινγκ. Το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ είναι μία… μεγάλη αμαρτία. Άλλοι δήμοι… παρακαλάνε για ένα υπόγειο πάρκινγκ. Εμείς έχουμε το πάρκινγκ και… είναι κλειστό τα 12 από τα 15 χρόνια“.

“Περιμένω αντιδράσεις από τους βουλευτές μας”

Ένα ακόμα μείζον ζήτημα στο Κορδελιό είναι και η χρόνια δυσοσμία από τα παρακείμενα ΕΛΠΕ. Ο κ. Αντίνου σχολίασε σχετικά: “Δε… νομίζω ότι 56 χρόνια αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα από τα ΕΛΠΕ. Ευτυχώς που, τώρα με την πανδημία, βγήκαν οι μάσκες και μπορούμε και αναπνέουμε. Η κατάσταση είναι τραγική… Πηγαίνουμε στο δεύτερο χρόνο της διοίκησης Μανδαλιανού και η κατάσταση είναι η ίδια. Μήπως, όμως, επειδή εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν μπορούμε να… αγγίξουμε κανέναν;

Όσον αφορά την “εκμετάλλευση” του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” από το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, υπογράμμισε: “Υπάρχουν αρκετά θέματα που έχουν μπει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Αλλά πολλές φορές με τους διαγωνισμούς και τις εισηγήσεις που έρχονται, πηγαίνουν όλα πίσω. Υπάρχει μία μεγάλη γραφειοκρατία και κωλυσιεργία. Ελπίζουμε ότι θα τρέξουν πιο γρήγορα κάποια πράγματα”.

Τέλος, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του όταν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη υποτιμάται διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία: “Δε φταίνε αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που είναι στα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Φταίνε οι εκπρόσωποι του τόπου μας, που δεν αντιδρούν. Και δεν επικεντρώνομαι μόνο στους δημάρχους και στους δημοτικούς συμβούλους, καθώς… υπάρχουν και οι βουλευτές. Η Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης βγάζει αρκετούς βουλευτές. Πού είναι αυτοί; Γιατί τα πάντα μετακυλίονται στη δημοτική αρχή”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο, από το 17’24” και μετά:

Δείτε επίσης: Χρήστος Αντίνου στην Εγνατία Τηλεόραση: “Οι έμποροι δε θέλουμε ξεροκόμματα, η κυβέρνηση κοιτάζει μόνο το πολιτικό κόστος” (vid)