Χ. Γιαννούλης: “Αναγκαία η ενίσχυση του κλάδου των επαγγελματιών – οδηγών ταξί”

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το αίτημα ενίσχυσης από την κυβέρνηση του κλάδου των επαγγελματιών – οδηγών ταξί κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

Για άλλη μία φορά οι ιδιοκτήτες- επαγγελματίες οδηγοί ΤΑΧΙ, εξαιρέθηκαν και δεν εμπίπτουν στην απόφαση των Υπουργείου Οικονομικών για αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Δυστυχώς στους σχετικούς ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται ενώ σύμφωνα με την απόφαση άλλοι κλάδοι στον τομέα των χερσαίων επιβατικών μεταφορών

Ο κλάδος των επαγγελματιών- οδηγών ΤΑΧΙ καταγράφει σημαντικές ζημίες από την πρόσφατη υγειονομική κρίση, το ποσοστό που έχει λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές είναι αρκετά μικρό και  δεν ξεπερνάει το 15% ενώ την ίδια στιγμή εξαιρείται από την πλειοψηφία των επιδομάτων. 

Ήδη από τον Μάρτιο του 2021, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την επιτακτική ανάγκη οικονομικής στήριξης του κλάδου των ιδιοκτητών ταξί.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες-επαγγελματίες οδηγοί ΤΑΧΙ, εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τη λειτουργία ειδικών πλατφορμών, που επιτρέπουν τη μεταφορά επιβατών από μη επαγγελματίες, που εργάζονται περιστασιακά ως οδηγοί. Η γνωστότερη τέτοια πλατφόρμα με την επωνυμία Uber σταμάτησε τη λειτουργία της με την ψήφιση του ν. 4512/2018 αλλά έκτοτε φαίνεται να επαναλειτουργεί.

Με ερώτηση που κατέθεσα και την οποία συνυπογράφουν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε να ενημερωθούμε από τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών εάν:

1. Προτίθενται να ενισχύσουν τους επαγγελματίες – οδηγούς ΤΑΧΙ με την προσθήκη και αυτής της κατηγορίας στους προβλεπόμενους ΚΑΔ για την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού;

2. Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τις πλατφόρμες, τύπου uber, ούτως ώστε η λειτουργία τους να μην συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό;”.

Δείτε επίσης: Τσίπρας προς υποψηφίους Πανελλαδικών: Το μέλλον είναι ένας στίβος διαρκείας