Χ. Καστανίδης: «Κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής των αποθεμάτων»

Χ. Καστανίδης: «Κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής των αποθεμάτων»

O βουλευτής του KINAΛ ζητά μέτρα για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο βουλευτής κάνει αναφορά στη δραματική προειδοποίηση που απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα πρέπει να ετοιμαστούν για μια «κόλαση», που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς αγορές τροφίμων οι εξελίξεις στην Ουκρανία, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν δεν ληφθούν μέτρα, θα ακολουθήσει πολιτικό χάος και μεταναστευτική κρίση χωρίς προηγούμενο.

«Ήδη, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει ο Χάρης Καστανίδης και επισημαίνει τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή τις ελλείψεις και την άνοδο στις τιμές των τροφίμων αλλά και λόγω του περιορισμού των γεωργικών δραστηριοτήτων των δύο μεγάλων εξαγωγέων, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και αυτά την ίδια ώρα που οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των εισροών είναι ήδη υψηλές και ασταθείς.

«Κανένας αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής των αποθεμάτων, των υποδομών και των αγρών στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο και πόσο διάστημα θα χρειαστεί, εφόσον τελειώσει ο πόλεμος, να αποκατασταθεί η ομαλότητα τροφοδοσίας προϊόντων από τις πληγείσες χώρες», αναφέρει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ετησίως ανάγκες σε μαλακό σιτάρι περίπου 900.000 τόνους εκ των οποίων οι 350.000 τόνοι εισάγονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Επίσης, παράγει μόλις το 10% των ετήσιων αναγκών της, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες εισάγονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 1,13 εκατ. τόνους, ενώ εισάγει περίπου 380.000 τόνους από τη Βουλγαρία. Τις υπόλοιπες ανάγκες καλύπτει με εισαγωγές από Ρουμανία, Σερβία κ.ά. «Μόνο στο σκληρό σιτάρι είναι η χώρα μας πλεονασματική και εξάγει προς τρίτες χώρες», αναφέρει ο Χάρης Καστανίδης και επισημαίνει ότι οι προμηθεύτριες της Ελλάδας χώρες, αποφάσισαν ήδη να ελέγξουν τις εξαγωγές σταριού και καλαμποκιού, διότι θέλουν να αυξήσουν τα δικά τους αποθέματα, ενόψει των ορατών κινδύνων.

Δείτε επίσης: Κ. Μάλαμα: Η θεατρική εκπαίδευση να αποκτήσει την θέση που της αρμόζει στο εκπαιδευτικό σύστημα

Loading