Χ. Μαμουλάκης στην Politic: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα δρόμο μπροστά του στην πορεία αναδιοργάνωσής του»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, στην πορεία προς ένα κρίσιμο συνέδριο. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας κι αυτός είναι ο δρόμος της δουλειάς, αλλά και του ριζώματος μέσα στην κοινωνία, με την κατάθεση συγκεκριμένων κι εφαρμόσιμων προτάσεων», τονίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην politic, ο Χάρης Μαμουλάκης.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με την ιδιότητα του τομεάρχη Μεταφορών και Υποδομών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραλείπει να αναφερθεί στα διαδραματιζόμενα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες έχουν βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα για τις ευθύνες πριν την τραγωδία όσο και για την τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης που ακολούθησε– κι εξακολουθεί– από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ως προς το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μαμουλάκης σημειώνει πως είναι να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας, να ακούει τις αγωνίες, να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της κυβερνητικής πολιτικής, να ασκεί έλεγχο, εποικοδομητική κριτική και να καταθέτει προτάσεις διεξόδου.

Κι ως βουλευτής Ηρακλείου, εξάλλου, παρατηρεί πως οι προοδευτικές δυνάμεις της Κρήτης παραμένουν ισχυρές στο σύνολό τους κι αυτό αποτυπώθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Μαμουλάκη:

-Τι φταίει για τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η εικόνα του;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, στην πορεία προς ένα κρίσιμο συνέδριο. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας κι αυτός είναι ο δρόμος της δουλειάς, αλλά και του ριζώματος μέσα στην κοινωνία, με την κατάθεση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων. Η δημιουργία δηλαδή συνθηκών ανάκαμψης και ελπίδας για τους πολλούς, που όπως οι πάντες έχουν πλέον αντιληφθεί, παραμένουν στο περιθώριο. Παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, στόχος δεν είναι η βελτίωση της εικόνας, αλλά η ουσία: Η κοινωνική ζύμωση και η κατάθεση προτάσεων – λύσεων στα κυβερνητικά αδιέξοδα.

-Με αφορμή την κατάθεση της εκπροσώπου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού, δεν φταίει κι ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγική κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, για παράδειγμα, που τον ιδιωτικοποίησε σε πολύ χαμηλή τιμή;

-Όποιος παρακολούθησε την συγκλονιστική αυτή κατάθεση, νομίζω έχει βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα. Και για τις ευθύνες πριν την τραγωδία, όσο και για την τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης που ακολούθησε– κι εξακολουθεί– από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά και κάθε πολίτης που καταφέρνει, παρά το σιωπητήριο που έχει σημάνει για το θέμα από τη ΝΔ, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχει καταλάβει πολύ καλά τι συνέβη. Όπως για παράδειγμα ποιος απήλλαξε την εταιρεία από την ευθύνη επενδύσεων ύψους 700 εκ. ευρώ τουλάχιστον, προς την κατεύθυνση της θωράκισης της ασφαλείας του σιδηροδρόμου.

-Οι φοιτητές και οι αγρότες, δύο από τις δυναμικότερες κοινωνικές ομάδες, βρίσκονται στους δρόμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επενδύσει ξανά στον κοινωνικό ακτιβισμό για να δυναμώσει;

-Οι φοιτητές και οι αγρότες, είναι δυο ακόμη κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ. Και δυστυχώς δεν είναι οι μόνες.

Ποιος είναι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν είναι να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας; Να ακούει τις αγωνίες, να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της κυβερνητικής πολιτικής; Να ασκεί έλεγχο, εποικοδομητική κριτική και να καταθέτει προτάσεις διεξόδου; Αυτό κάνουμε, αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Με σοβαρότητα και συνέπεια και στόχο να ανταποκρινόμαστε στον ρόλο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός.

Φταίει μόνο η γενικότερη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ότι και η Κρήτη «βάφτηκε» μπλε στις τελευταίες εκλογές;

-Οι εκλογές του Μαΐου, όπως και Ιουνίου του ’23 ανήκουν στην ιστορία. Έχει γίνει η αυτοκριτική, έχουν αναλυθεί επαρκώς τα αίτια, το κεφάλαιο έχει κλείσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προχωρήσει μπροστά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γυρνάμε στο χθες. Κρατήστε μόνο ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Κρήτης παραμένουν ισχυρές στο σύνολό τους και αυτό αποτυπώθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσει τα αγροτικά προβλήματα»

Loading