EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στην κοινωνία που ασφυκτιά από την κυβέρνηση

Τη διαβεβαίωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται δίπλα στην κοινωνία που ασφυκτιά από την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας «στο Κόκκινο 105,5 FM», με αφορμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι οι προγραμματικές θέσεις μας να φτάσουν στην κοινωνία. Θα είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που ήδη ασφυκτιούν και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τόσο εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην οικονομία».

propoli

Επισήμανε παράλληλα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τους έξι άξονες για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην παραγωγή, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τη νέα γενιά, το περιβάλλον και τα δικαιώματα. Σημείωσε ότι μετά το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει «ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, για τη στήριξη της κοινωνίας στις νέες συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης, που είναι ήδη υπαρκτή. Σε άμεση, πάντα, επικοινωνία με την κοινωνία και τους φορείς η οποία είναι ανεκτίμητη και αναντικατάστατη».

Αναφερθείς στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «η οικονομική κρίση είναι εδώ, αφού διαφαίνονται ήδη τα σημάδια αποσύνθεσης σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και κυρίως στον τουρισμό». Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία με μία οικονομία πολύ εύθραυστη λόγω, τόσο των συνολικών παθογενειών της, όσο και της πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ ήδη πριν τον κορονοϊό», για να τονίσει ότι «σήμερα πάλι μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει το φάσμα της ανεργίας πριν καν μπει στην παραγωγική διαδικασία». «Το στοίχημα για τους νέους ανθρώπους είναι να παραμείνουν κοινωνικά και πολιτικά ενεργοί», υπογράμμισε.

Σχετικά με το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μία σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας, που δεν θα ανοίγει τις κερκόπορτες που προσπαθεί να ανοίξει η πολιτική της ΝΔ με τις ιδιωτικοποιήσεις». Σχολίασε επ’ αυτού, ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα διάλειμμα για δύο μήνες, αλλά φαίνεται ότι επαναφέρει μετά την πανδημία την ίδια πολιτική που ακολουθούσε και πριν από αυτή».

Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Σημείωσε ότι «στα ζητήματα αυτά χρειάζεται πλήρης ενημέρωση και εθνική συνεννόηση και αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών». Δυστυχώς, είπε, «η κυβέρνηση ΝΔ ακολουθεί τη λογική της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική».

Τόνισε, λοιπόν, πως «επιβάλλεται να επιστρέψουμε στην ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με μια σειρά πρωτοβουλιών με τριμερείς συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής, την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και την απαίτηση στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, με τη δυνατότητα ακόμη και επιβολής κυρώσεων».

Δείτε ακόμη: Βολές Τσίπρα προς Μητσοτάκη: Πουλάει ηλιοβασιλέματα ενώ στον τουρισμό επικρατεί σκοτάδι