Χατζηδάκης: «Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους»

Χατζηδάκης: «Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους»

Το σχέδιο νόμου για την προστασία της εργασίας παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός απάντησε σε περισσότερες από 40 ερωτήσεις και απορίες που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Τον συντονισμό της συνάντησης είχε ο γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα της ΝΔ Θεόδωρος Κόλλιας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός στην τοποθέτησή του «είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, προσφέροντάς του νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές».

Υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί πρώτα από όλα παρέμβαση επικαιροποίησης της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 1982, όταν οι δομές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετικές από ό,τι σήμερα. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία που έχουν έρθει με ένταση στο προσκήνιο».

Mε μια αναλυτική παρουσίαση ο υπουργός ανέπτυξε τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν :

› Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης»-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

› Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

› Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις που εισάγονται για πρώτη φορά όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες, δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

› Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

› Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.

› Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα γίνεται η τρίτη χώρα στην ΕΕ μετά την Γαλλία και την Ιταλία που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος.

› Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.

› Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης.

› Θέσπιση κανόνων για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συνδικαλισμού μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής συνδικάτων σε ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να τελειώνουμε με τα σωματεία «σφραγίδες» και της διευκόλυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων με πραγματικά αντιπροσωπευτικές διαδικασίες όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

› Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, αποκομιδή απορριμμάτων) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «το νομοσχέδιο συνδυάζει την προστασία των εργαζομένων με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους “στα κεραμίδια”.»

Γιώργος Στεργίου: «Σύγκρουση δύο κόσμων: μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν την πραγματική πρόοδο και των εραστών της ακινησίας»

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου σημείωσε ότι «για πρώτη ίσως φορά μετά τη μεταπολίτευση ένα κόμμα τηρεί ευλαβικά μέσα από το κυβερνητικό του έργο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά έναντι του ελληνικού λαού». 

Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό που συμβαίνει είναι η σύγκρουση δύο κόσμων, μεταξύ των εραστών της ακινησίας που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και εκείνων που επιδιώκουν την πραγματική πρόοδο» και αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου υπογράμμισε ότι «πρόοδος είναι να διασφαλίσουμε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, να παρέχουμε πραγματική προστασία από κακές εργοδοτικές πρακτικές αλλά και να έχουμε ισχυρές και αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ασπίδα για τους εργαζόμενους και όχι κλειστά club προνομιούχων».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «Όσους μύθους και αν κατασκευάσει η αριστερά δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας δεν αντιμετωπίζονται με τα εργαλεία του ’80. Η εμμονή της στο παρελθόν λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων.»

Δείτε επίσης: ΚΚΕ: «Ο κ. Χατζηδάκης ομολόγησε»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play