Χατζηδάκης για τις συντάξεις: “Ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη, δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να λέμε ότι το πρόβλημα λύθηκε”

Μιλώντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Εργασίας Κώστας Χατζηδάκης παρουσίασε την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, απαντώντας στην κριτική που δέχεται σήμερα από την αντιπολίτευση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με νέες ιδέες και με την κοινή λογική. Πρέπει να σκεφτείτε αν είστε με τους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους ή είστε με το τέρας της γραφειοκρατίας. Με τη στάση σας, το μόνο που κάνετε είναι να εκτίθεστε», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Χατζηδάκης μίλησε για την προωθούμενη σύμπραξη του ΕΦΚΑ με επαγγελματίες, για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται για ένα καινούργιο εύρημα, γιατί η σύμπραξη ισχύει για τους μηχανικούς της πολεοδομίας και την εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2011 χωρίς καμία κυβέρνηση να την καταργήσει, προσθέτοντας οτι η σύμπραξη ισχύει και στην περίπτωση των φορολογικών πιστοποιητικών.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσες εκκρεμείς συντάξεις στην Ελλάδα της Ευρώπης. Ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι προχωρά σταδιακά και η έκδοση ψηφιακών συντάξεων, αλλά, «για να τελειώνει μια η ώρα αρχύτερα το θέμα», η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να βοηθήσουν στην ταχύτερη απονομή τους.

Ο Υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι καταφεύγουν σε δικηγόρους και λογιστές προκειμένου να βοηθηθούν για την έκδοση της σύνταξής τους. «Αυτό που γινόταν από το παράθυρο λοιπόν, λέμε να γίνεται από την πόρτα και με μόνους ωφελούμενους τους συνταξιούχους», είπε και εξήγησε ότι η σύμπραξη αυτή θα είναι προσωρινή.

Ερωτηθείς για την κριτική για το ενδεχόμενο διαρροής προσωπικών δεδομένων, ο Κώστας Χατζηδάκης απάντησε ότι ο ασφαλισμένος θα επιλέγει, θα εμπιστεύεται τον πιστοποιημένο επαγγελματία που θέλει και σε εκείνον θα δίνει εξουσιοδότηση να βλέπει το φάκελο του.

Εν συνεχεία, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι υπάλληλοι που εκδίδουν πράξη απονομής σύνταξης δεν θα έχουν καμία ευθύνη σε σφάλματα των βεβαιώσεων, αλλά θα έχουν ευθύνη οι ίδιοι λογιστές και οι δικηγόροι, όπως και οτι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι τουλάχιστον σε ποσοστό 5%.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τις ενστάσεις. Μιλάμε για μια καινούργια ιδέα που έρχεται να προστεθεί στα όπλα για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων», επέμεινε ο Υπουργός, που αναφέρθηκε στους λόγους που εκτόξευσαν τις εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή «την χωρίς κανένα σχέδιο συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ», το γεγονός ότι «το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία δεν ήταν ποτέ τέλεια», τη «μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις».

«Το 2020 οι συντάξεις που δόθηκαν ήταν 31% παραπάνω από ότι ήταν το 2019. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να ισχυριζόμαστε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Προφανώς το θέμα είναι μεγάλο και επιχειρούμε με σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε και όχι με μεγάλα λόγια», είπε ο Κώστας Χατζηδάκης και αναφέρθηκε σε όσα έγιναν και γίνονται, για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, όσα έγιναν για υλικοτεχνική υποστήριξη (σσ υπολογιστές) και όσα θα γίνουν για να αλλάξει ο Οργανισμός «ταχύτητες».

Τέλος, εκτός αυτών, όπως ανέφερε, προχωρά και η επιστροφή συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων.

Δείτε επίσης: Δένδιας: «Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Θάλασσας»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ