Χατζηδάκης: “Ψηλά στις προτεραιότητες το ζήτημα των ΚΕΠΑ, εκτός από το θέμα εκκρεμών συντάξεων”

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο Κώστας Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την επίσκεψή του σε ΚΕΠΑ στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς.

«Πέρα από το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, θεωρώ υποχρέωσή μου να βάλω ψηλά στις προτεραιότητές μου το ζήτημα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε, με στόχο να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΕΦΚΑ, ο Κώστας Χατζηδάκης συνομίλησε με υπαλλήλους, με γιατρούς και με ασφαλισμένους που παίρνουν ή θέλουν να πάρουν σύνταξη αναπηρίας.

Όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός, σίγουρα απαιτούνται αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο τονίζει ότι ο κορονοϊός στο εν λόγω θέμα οδήγησε σε ένα παράπλευρο όφελος:
«Μπήκε δηλαδή μια κάποια τάξη, με την έννοια ότι πλέον κλείνονται ραντεβού και δεν υπάρχει συνωστισμός. Είναι κάτι που μου το είπαν όλοι οι εξεταζόμενοι. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι υπάρχουν μία σειρά από προβλήματα: δεν υπάρχει πάρκινγκ γι’ αυτούς που πάνε να εξεταστούν. Δεν λειτουργούν τα air conditions! Η υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι η καλύτερη ούτε για τους υπαλλήλους ούτε για τους γιατρούς. Ακόμα χειρότερα, το αρχείο δεν είναι ηλεκτρονικό. Και πολλοί ασθενείς περνάνε και ξαναπερνάνε από τις Υγειονομικές Επιτροπές χωρίς κανέναν λόγο. Απλά και μόνο, λόγω γραφειοκρατικής αντίληψης!».

Με τη δημοσίευσή του, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι εκτός από το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, θεωρεί καθήκον του να θέσει σε πρώτη προτεραιότητά του το ζήτημα των ΚΕΠΑ, «με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι που δεν χρειάζεται να περνούν κάθε τρεις και λίγο από την Επιτροπή να αποφεύγουν τέτοιες εξετάσεις».
«Όσοι αποδεικνύεται από την επιστήμη ότι πρέπει να περνούν σε πιο αραιά διαστήματα, να το κάνουμε πραγματικότητα. Και να βάλουμε μια τάξη στα αρχεία, με το μεγάλο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση συνολικά του ΕΦΚΑ. Πρόγραμμα που πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, γιατί θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή τόσο των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ όσο και των ασφαλισμένων» επισημαίνει ο Κώστας Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ότι ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να ξεκινά από την αναχαίτιση τέτοιου είδους προβλημάτων, ειδικά από τη στιγμή που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.
«Θέλω να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ανοίγοντας τον βηματισμό μας, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε δημιουργήσει μια πιο ανθρώπινη εικόνα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Έχουμε σχέδιο, θα έχουμε και αντίστοιχα αποτελέσματα» καταλήγει στην τοποθέτησή ο υπουργός Εργασίας.

Δείτε επίσης: Εμβολιάστηκε σήμερα με “Pfizer” η Φον Ντερ Λάιεν, αύριο έπεται η Μέρκελ με “AstraZeneca”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ