Χατζηδάκης: Tα επιδόματα που θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα – Ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων (vid)

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην καταβολή επιδομάτων και στην έκδοση των συντάξεων

Μιλώντας αρχικά για τις καταβολές συντάξεων είπε στον ΣΚΑΙ: «Από τον Συνήγορο του Πολίτη προκύπτει ότι το 48% των παραπόνων σε όλο το Δημόσιο αφορά στον ΕΦΚΑ. Και αυτό το αλλάζουμε. Δεσμεύομαι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα απονομής συντάξεων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πέσει στις 90.000 εκκρεμείς συντάξεις. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα φέρουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τον ΕΦΚΑ πιο αποτελεσματικό και πιο κοινωνικό»

Για το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: «λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά της ενέργειας και της πρόσθετης επιβάρυνσης στα νοικοκυριά, ο πρωθυπουργός  αποφάσισε να προχωρήσει στις πρόσθετες παροχές και είναι πραγματικά στο όριο αντοχών του προϋπολογισμού» και συμπλήρωσε: «Στα επιδόματα που θα δοθούν τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα, είναι και η διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αφορά στους ανθρώπους εκείνους που είναι οι φτωχότεροι μέσα στην κοινωνία».

Ο υπουργός απάντησε στο αν θα λάβουν το επίδομα και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα με νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων.

Σχετικά με τα αναδρομικά: «Μένουν κάποιες εκκρεμότητες στο 1/10 των παλαιών συνταξιούχων. Από αυτούς θα έχει κλείσει μέχρι τέλος του έτους και το μισό θα μείνει για αργότερα, καθώς απαιτείται χειρόγραφη διαδικασία. Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους το 95% των συνταξιούχων θα έχει καλυφθεί», υπογράμμισε.  

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού: «Θα υπάρξει διαβούλευση και θα αποφασίσουμε που θα διαμορφωθεί. Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». 

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: «Eργαζόμαστε για να συνεχίσουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών»