Απορρίπτει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις οποίες η στάση της e-food αποτελεί “ένα ακόμα αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών της ΝΔ”
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η υπόθεση με το μήνυμα που έλαβαν 115 διανομείς της εταιρίας efood ότι δεν σκοπεύει να ανανεώσει τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και αντ’ αυτού τους πρότεινε να γίνουν εάν το επιθυμούν freelancers.
Την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο, σύμφωνα με συνεργάτες της εταιρίας στον κλάδο της εστίασης, οι παραγγελίες που είχαν λάβει μέσω του efood ήταν 20% με 30% λιγότερες σε σχέση με αυτές που λάμβαναν πριν από την ανακοίνωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η δημοφιλής εφαρμογή δέχεται πάνω από 200.000 παραγγελίες κατά μέσο όρο ημερησίως.
Η απόφαση αυτή της efood, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ “πάτησε” στο νόμο Χατζηδάκη, με τον οποίο “θεσπίστηκε τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους”, καθώς “μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία”
Από την πλευρά του, όμως, το Υπ. Εργασίας, αρνείται πλήρως αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως όχι μόνο η απόφαση της e-food δεν είναι “απόρροια” του νέου Εργασιακού, καθώς η δυνατότητα των οδηγών ντελίβερι, είτε ως ελεύθερων επαγγελματιών, είτε ως μισθωτών, προϋπήρχε του νόμου, αλλά ο νόμος Χατζηδάκη έδωσε δυνατότητα συνδικαλισμού (κατοχυρώνοντας για πρώτη φορά δικαιώματα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας) στους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούς ντελίβερι αλλά και υποχρέωσε τις εταιρείες για τις οποίες αυτοί εργάζονται να τους καλύπτουν από πλευράς ασφάλειας – υγείας.
Πιο αναλυτικά, με δήλωσή της, η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε πως επίμαχο άρθρο (σ.σ. 69) του νόμου Χατζηδάκη ”θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.
Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Αυτή είναι η “ρύθμιση” που θέσπισε ο κ.Χατζηδάκης προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες”.
Υπουργείο Εργασίας: «Προστατεύονται οι εργαζόμενοι από αθέμιτες πρακτικές εταιρειών»
Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως “υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να είναι μισθωτοί σε αυτές τις επιχειρήσεις, για τους δικούς τους λόγους, και άλλοι που θέλουν να είναι ελεύθεροι συνεργάτες, επίσης για τους δικούς τους λόγους. Τους έχω συναντήσει και μου τα έχουν εξηγήσει οι ίδιοι.
Εμείς φέραμε μια ρύθμιση με τον εργασιακό νόμο, με την οποία ενισχύουμε τα δικαιώματά τους. Δώσαμε δηλαδή το δικαίωμα στους ελεύθερους συνεργάτες να συνδικαλίζονται.
Επιπροσθέτως, υποχρεώσαμε τις εταιρείες να τους καλύπτουν από πλευράς υγείας και ασφάλειας και να τους δίνουν και τον προστατευτικό τους εξοπλισμό. Και οι τρεις αυτές προβλέψεις δεν υπήρχαν προηγουμένως.
Επίσης αποσαφηνίσαμε για πρώτη φορά τη διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, (του μισθωτού και του ελεύθερου συνεργάτη) ώστε να μη γίνονται καταχρήσεις από την εργοδοσία.
Ειδικότερα κατοχυρώνεται πραγματικά τι είναι ο ελεύθερος συνεργάτης και με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από αθέμιτες πρακτικές εταιρειών που μπορεί να θέλουν να “βαφτίσουν” κάποιους ως ελεύθερους συνεργάτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί”.
Παραπέρα, ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως “με τον νόμο προβλέψαμε πως για να θεωρείται ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα ότι βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού πρέπει να ισχύουν για αυτόν τέσσερις προϋποθέσεις σωρευτικά:
Να μπορεί να αναθέτει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους, διότι π.χ. δεν μπορεί εκείνη την ημέρα.
Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι.
Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.
Και να μπορεί να συνδέεται και αποσυνδέεται από την πλατφόρμα οπότε θέλει.
Αυτοί θεωρούνται συνεργάτες. Οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί. Κάθε άλλη πρακτική είναι αντίθετη στο νόμο”, σημείωσε ο ίδιος.
Δείτε επίσης: Efood: Με κινητοποιήσεις απαντούν οι διανομείς – Κατακόρυφη πτώση στις παραγγελίες (vid)
- Η ισπανική κυβέρνηση ζητά οικονομική βοήθεια από την ΕΕ
- Ο έρωτας και οι διδασκαλίες του έκπτωτου ιταλού πρίγκιπα: Από τη ιερόδουλη στα πρώτα μαθήματα του έρωτα
- Ισραήλ: Η Ρόμι Γκονέν μοιράζεται την πρώτη της ανάρτηση μετά την απελευθέρωσή της
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο με ιερέα σε μπουζούκια προκαλεί αντιδράσεις
- Έρχονται άλλες δυο παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr