Χούντα, Χρυσή Αυγή και η ιστορία των γερμανικών αποζημιώσεων

Χούντα, Χρυσή Αυγή και η ιστορία των γερμανικών αποζημιώσεων

Αναλύουμε τον ρόλο της Χούντας και της Χρυσής Αυγής στις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου κατά την κατοχή. Το 1968 η Χούντα των συνταγματαρχών καταργεί το ελληνικό γραφείο των εγκλημάτων πολέμου που είχε συσταθεί με αφορμή τη συνδιάσκεψη του Παρισιού το 1946. Η απόφαση αυτή ελήφθη με το πρόσχημα ότι είχε παρέλθει 20ετία από την τέλεση των εγκλημάτων, κατά συνέπεια αυτά παραγράφονται.

Ένα χρόνο πριν, το 1967, η Αλεξάνδρα Μαντζουλίνου, νομικός και εκπρόσωπος της Χούντας, υποστήριζε ότι η κοινωνία δεν αισθάνεται πια τον ίδιο αποτροπιασμό για τους εγκληματίες και ότι οι εγκληματίες δεν είναι πλέον οι ίδιοι άνθρωποι. Επομένως, είναι προτιμότερο να επωφεληθούν του θεσμού της παραγραφής, ακόμη και για τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα.

Η κα Μαντζουλίνου ανταμείφθηκε για τις θέσεις της στη Μεταπολίτευση, εκλέγοντας βουλευτίνα Επικρατείας με το κόμμα της ΝΔ το 1977. Ωστόσο, είναι γνωστό πως τα εγκλήματα πολέμου δεν έχουν περίοδο παραγραφής. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί Ναζί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ακόμα και τη δεκαετία του 80 και του 90.

Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν εγκλήματα πολέμου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εκτοπισμό περίπου 65.000 Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη. Η συντριπτική πλειονότητα αποτέλεσε θύματα του Ολοκαυτώματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική Βουλή, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις απώλειες του πολέμου και της κατοχής, με ποσοστό 19,70% επί του συνολικού πληθυσμού.

Ενδιαφέρον όμως είναι και το πώς αντέδρασε η Χρυσή Αυγή κατά την κατάρτιση της διακομματικής επιτροπής για τις αποζημιώσεις. Τη μέρα της ψηφοφορίας, ο εισηγητής του κόμματος υποστήριξε τη διεκδίκηση, αλλά δήλωσε ότι θα καταψήφιζαν την πρόταση ως αντίδραση στην απραξία των κυβερνήσεων.

Ο βουλευτής Ευάγγελος Καρακώστας προκάλεσε αντιδράσεις, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ανοίξει και θέμα αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε το ΚΚΕ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες.

Στην ίδια γραμμή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ταχθεί υπέρ των διεκδικήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι νεοναζιστές δεν συμφωνούν με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας. Τα συμπεράσματα, ωστόσο, μένουν στους πολίτες να τα βγάλουν.

Loading

Play