Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης παρέστη στην εκδήλωση για την αναχώρηση των Ρουμάνων πυροσβεστών
Η συμβολή της ρουμάνικης πυροσβεστικής αποστολής στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους τους βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης για την αναχώρηση των Ρουμάνων πυροσβεστών που παρέμειναν στη χώρα μας επί ένα μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών (pre- positioning pilot project).
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ευχαρίστησε θερμά την ρουμανική αποστολή και εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ουσιαστική συμβολή των Ρουμάνων πυροσβεστών επί του πεδίου σε δύσκολες πυρκαγιές και την συνδρομή που προσέφεραν στους Έλληνες συναδέλφους τους.
«Σήμερα αποχαιρετούμε τους Ευρωπαίους Ρουμάνους Πυροσβέστες οι οποίοι για ένα μήνα ενίσχυσαν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνάμεις του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος. Επιχειρώντας σε δύσκολες φωτιές από την Πεντέλη μέχρι το Σχηματάρι και το Πόρτο Γερμενό. Περιπολώντας στο πευκοδάσος του Σχινιά μέχρι και τον Μαραθώνα, την Πάρνηθα και τον Υμηττό. Η παρουσία σας εδώ και η δράση σας είναι χειροπιαστό παράδειγμα ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο υπουργός ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Ρουμανίας που συμμετείχε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, «αποδεικνύοντας», όπως, είπε, «για ακόμα μια φορά ότι η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι βαθιά ριζωμένη στη Ρουμανία». Ακόμη, επισήμανε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα προεγκατάστασης πυροσβεστών μπαίνει τώρα στη δεύτερη φάση και προσέθεσε ότι η αποτίμηση μέχρι τώρα είναι καθόλα θετική.
«Σβήνοντας φωτιές, επιχειρώντας στο πεδίο, αλλά ακόμα και στην εκπαίδευση, οι πυροσβέστες μας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Μοιράζονται εμπειρίες και πρακτικές και γίνονται καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Αυτός είναι ο στόχος του πιλοτικού προγράμματος. Και, όπως είπα, είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας, Lucian Bode, τόνισε ότι η Ρουμανία εκφράζει και φέτος την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη.
«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι ένα σπουδαίο όργανο και η Ρουμανία με το Πυροσβεστικό Σώμα της είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις΄. Είμαστε περήφανοι για το έργο σας που σας έχει ανατεθεί κι εκτιμούμε το έργο σας σε αυτό τον τομέα. Είστε οι ήρωές μας που σας εκτιμούμε κι όλος ο κόσμος σας εκτιμά για ό,τι προσφέρετε σε αυτόν τον τομέα αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σε ό,τι με αφορά σας βεβαιώνω για την υποστήριξή μου και την βοήθεια που μπορώ να σας προσφέρω απόν εδώ και πέρα. Εκτιμώ τη συνεργασία που έχετε με τις ελληνικές αρχές και τους πυροσβέστες της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Lucian Bode, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, Δρ. Raed Arafat, τόνισε επίσης την αξία του προγράμματος προ-εγκατάστασης για την ενίσχυση συνολικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Παράλληλα, ευχαρίστησε τη χώρα μας για την συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και για τη φιλοξενία της ρουμανικής αποστολής.
Ακολούθησε συνάντηση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της οποίας, ο κ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους κ. Bode και Arafat τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ρουμανίας σε διμερές επίπεδο, αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ρουμανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης είχε υπογράψει με τη ρουμανική πλευρά Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Η ρουμανική αποστολή αποτελούταν από 56 Πυροσβέστες που αναπτύχθηκαν σε δύο συνεχόμενες βάρδιες των 28 ατόμων ανά 15ήμερο για όλον τον μήνα Ιούλιο. Οι Ρουμάνοι Πυροσβέστες είχαν την έδρα τους στην Αττική και συμμετείχαν σε πολλές επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών, όπως σε Σχηματάρι (4/7), Πόρτο Γερμενό (5/7), καθώς και σε εκείνη της Πεντέλης (20-21/7), όπου μάλιστα παρέμειναν οικειοθελώς πολύ πέραν της βάρδιας τους.
Σημαντική ήταν, επίσης η συνεισφορά τους στην ενίσχυση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Νέας Μάκρης, με κύριο μέλημα την προστασία του πευκοδάσους του Σχινιά και της ευρύτερης περιοχής (Γραμματικό, Σέσι, Βαρνάβας, Μαραθώνας). Πραγματοποίησαν ακόμη, περιπολίες και αναγνωρίσεις τομέα σε Πάρνηθα, Υμηττό και Πεντέλη.
Δείτε επίσης: Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν θα κάνουμε διάλογο όπως το θέλει η Τουρκία