«Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και άλλος στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτό το ζήτημα έχει κλείσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά».
«Κανείς από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία του εκτελεστικού πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής δεν έθεσε ζήτημα ηγεσίας. Αυτό που εξέφρασαν αρκετοί είναι η αγωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα. Άλλωστε, γι’ αυτό κάναμε και αυτήν τη διαδικασία», εξήγησε ο κ. Χρηστίδης και πρόσθεσε:
«Η Φώφη Γεννηματά είναι μία αρχηγός που εξελέγη πριν από δύο χρόνια, που πήρε το ΠΑΣΟΚ με «ταφόπλακα» από πάνω, όταν ήταν το έβδομο κοινοβουλευτικό κόμμα με ποσοστό 4,7% και όταν, μάλιστα, πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 κάποιοι μιλούσαν για ένα ΠΑΣΟΚ έξω από τη Βουλή. Σήμερα είμαστε το τρίτο κόμμα. Το 8% δεν είναι ο τερματικός σταθμός, αλλά η αφετηρία μας»,
Ερωτηθείς για το έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και αν βρισκόμαστε ενώπιον αλλαγών στο κόμμα, ο εκπρόσωπος του κόμματος απάντησε:
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κάποιον αρνητικό αιφνιδιασμό. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει μέχρι το τέλος του 2019, όπως προβλεπόταν και από τις καταστατικές του διαδικασίες. Θα γίνει κανονικά και μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να κάνουμε το συνέδριο μέχρι 7 Δεκεμβρίου και αυτό θα γίνει».
Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας:
«Θέλουμε έναν καθαρό οδικό χάρτη. Γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, που προσέφερε τόσα πολλά στον τόπο, ανέλαβε ένα μεγάλο και δυσανάλογο βάρος το 2009, μετά τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και το χρέος που δημιούργησε. Σήμερα, οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι αυτό το δυσανάλογο βάρος το ΠΑΣΟΚ το πήρε μόνο του στην πλάτη και αδικήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Όλοι γνωρίζουν το σπουδαίο έργο και την παρακαταθήκη που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Για να αποκατασταθεί αυτό, θα πρέπει να έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ όρθιο και πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής. Θέλουμε να τακτοποιήσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, αυτό θα το κάνουμε στο συνέδριό μας που θα αποφασιστεί αύριο, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην πολιτική μας συνδιάσκεψη, του Κινήματος Αλλαγής, για να καταθέσουμε τις προστάσεις μας για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες».
Κληθείς να σχολιάσει εάν παρατηρείται εσωστρέφεια στο Κίνημα Αλλαγής, σχολίασε:
«Έχουμε πολύ μεγάλο περιθώριο να εξελίξουμε την παραγωγή θετικών ειδήσεων σε σχέση με τις αρνητικές. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα και όχι παραγωγή και αναπαραγωγή δήθεν θεμάτων στο εσωτερικό του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε δείξει ότι μπορούμε να συζητάμε με ανοικτούς όρους, δεν φοβόμαστε να κουβεντιάσουμε. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνεται στα όργανα του κινήματος, με δυναμικό τρόπο, αλλά και σεβασμό σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες».
Όσον αφορά τη δυνατότητα του κόμματος να προσελκύσει το νέο κόσμο, ο κ. Χρηστίδης σημείωσε:
«Συνολικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε μία μεγάλη αύξηση της αποχής και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει το πολιτικό σύστημα, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από τη νέα γενιά που χάνει την πίστη της στην πολιτική. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν είδαμε πολιτικές δυνάμεις όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρούν να διασωθούν, βάζοντας το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό; Αυτό έκαναν πρωταγωνιστώντας στο “αντιμνημόνιο”, το οποίο θα έσκιζαν με έναν νόμο και τελικά στη συνέχεια εφάρμοζαν, μετατρεπόμενοι στους εκλεκτούς του ΔΝΤ.
Το ΠΑΣΟΚ είχε το Γενάρη του 2015 1,5% στις ηλικίες 15-35. Αυτό τριπλασιάστηκε στις τελευταίες εκλογές, φτάνοντας στο 5%. Δεν μας αρκεί, αλλά σίγουρα δημιουργεί συνθήκες για να ανέβουμε ακόμη περισσότερο. Ήμασταν η πρώτη δύναμη που είπε πως πρέπει να υπάρξει ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού χωρίς “κόφτες”, ειδικά οι άνθρωποι του brain drain
Οι πολίτες στην Ελλάδα συζητούν για ζητήματα όπως το Τζόκερ και όχι για αυτά που τους αφορούν στην καθημερινότητά τους, όπως το ότι κάποιος μπήκε στο σπίτι τους, ότι μειώθηκε το εισόδημά τους, το γεγονός ότι οι τράπεζες αυξάνουν τις χρεώσεις. Εμείς θα ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα».