Τι ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Τη σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο επωφελεία των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Κατά την τοποθέτησή του σε συζήτηση του Φόρουμ, στην οποία συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Μάλτας, όπως και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «στο αφήγημα της διαρκούς αναταραχής υπάρχει και κάτι άλλο τελείως διαφορετικό που μπορεί να ανατρέψει το μόνιμο αφήγημα της αναταραχής, διότι υπάρχουν και ομονοούσες χώρες στην περιοχή με αποκλειστικά θετική ατζέντα. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Συνεργαζόμαστε για να προάγουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία».
Στο σημείο αυτό ειδική μνεία έκανε στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Forum- EMGF), στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες της περιοχής, τονίζοντας πως αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μια δυναμική και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να συνεχίσει να επενδύει προς τη συνεργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε πως το όραμά μας για την περιοχή είναι η δημιουργία ενός οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής, χωρίς αποκλεισμό κανενός.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους από την περιοχή για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες στην περιοχή. Η ειρήνη στην περιοχή δεν είναι οξύμωρο» κατέστησε σαφές.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως παρά τη μεγάλη μας απογοήτευση για τη στάση της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, η Κύπρος είναι έτοιμη με τρόπο εποικοδομητικό να συνεργαστούμε, πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας ότι μια επανενωμένη Κύπρος είναι είναι βιώσιμο λειτουργικό κράτος-μέλος της ΕΕ, και αυτό πρόκειται να είναι ένα πλεονέκτημα τόσο για την περιοχή όσο και για την ΕΕ.
Μια επίλυση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, θα οδηγήσει σε μια κατάσταση ωφέλιμη για όλους (win-win).
Το status quo στο νησί δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού, θα είναι η χειρότερη εξέλιξη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την ΕΕ και την περιοχή.
Ταυτόχρονα, επισήμανε πως δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις μέσω της μονομέρειας και ότι ο μόνος δρόμος είναι οι διαπραγματεύσεις.
Υπενθύμισε ότι η Κύπρος ζήτησε από την Τουρκία να ξεκινήσουν διμερείς συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
«Πράξαμε το ίδιο με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, χρησιμοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με την Τουρκία. Αν δεν θέλουν να συζητήσουν διμερώς μαζί μας, τους ζητήσαμε να προσφύγουμε μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο» δήλωσε.
Καταληκτικά, διαμήνυσε πως ένα ζήτημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΕ, είναι πως δεν μπορούμε να έχουμε εφαρμογή τoυ Διεθνούς Δικαίου à la carte, θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλα τα ζητήματα.
Δείτε επίσης: Ισραηλινός στρατός: Ανακοίνωσε οτι εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες από τη Συρία προς το Ισραήλ