Χρήστος Αντίνου: «Γίναμε υγειονομικοί υπάλληλοι, γίναμε αστυνομικοί» – Τα μέτρα για την εστίαση και τα προβλήματα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου (Vid)

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης, Χρήστος Αντίνου βρέθηκε στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, που παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου και μίλησε για τα μέτρα στην εστίαση και για ζητήματα του Δήμου.

«Γίναμε υγειονομικοί υπάλληλοι, γίναμε αστυνομικοί» είναι τα πρώτα λόγια του κ. Αντίνου σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης και τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για την λειτουργία της.

Με το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου τα κρούσματα μειώθηκαν, κάτι που αποδεικνύει οτι κανένα από τα δύο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. «Μέσα σε έναν μήνα από 3.000 τα κρούσματα, ανοίγοντας την εστίαση και το λιανεμπόριο, πέσανε στα 300», τονίζει.

Και εξηγεί πως «Η εστίαση μπορούσε να τηρήσει άνετα κανόνες για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον κόσμο με αποστάσεις και καθήμενους. Θα έλυνε το πρόβλημα του συνωστισμού στα πάρκα».

Ακολούθησε όμως το άνοιγμα των κλαμπ, όπου η επιβολή περιορισμών είναι δυσκολότερη: «Έγινε το άνοιγμα των κλαμπ. Εκεί δεν μπορείς να βάλεις εύκολους περιορισμούς», λέει ο κ. Αντίνου.

Σχολιάζοντας τα πρόστιμα στα καταστήματα, ο κ. Αντίνου ψέγει τη στάση της κυβέρνησης, η οποία τα χρεώνει όλα στο «μαύρο πρόβρατο, δηλαδή στην εστίαση».

«Για κάτω από 200 μέτρα αν έρθει έλεγχος και βρούνε ανεμβολίαστο άτομο μέσα στο μαγαζί, είναι 5.000 ευρώ το πρόστιμο και για 7 μέρες κλείνει το κατάστημα. Είναι σαν να σκοτώνετε τον επιχειρηματία, δεν θα πεθάνει από τον ιό θα πεθάνει από χρηματική ανεπάρκεια. Είναι τραγικό να παίρνονται τέτοια βάρβαρα, βάναυσα και έξω από κάθε λογική αυστηρά μέτρα για έναν τομέα που βοήθησε στην αποδόμηση του ιού

»Έχει στοχοποιηθεί η εστίαση σε όλο το μεγαλείο. Έχουν βρει ένα μαύρο πρόβατο και οτιδήποτε δεν κάνει καλά η κυβέρνηση έχουν το μαύρο πρόβατο που λένε αυτό φταίει» λέει χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή πεθαίνουν άνθρωποι στα νοσοκομεία εξαιτίας ανεπαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού.

«Οι φοροφυγάδες που υποτίθεται ήταν φοροφυγάδες και δεν κόβανε αποδείξεις στο λιανεμπόριο αποδείχθηκε ότι κρατούσαν την ελληνική οικονομία» αναφέρει για το λιανεμπόριο και συνεχίζει αναφερόμενος στους καταστηματάρχες: «Δεν παρακολουθούμε πως θα κάνουμε τις επιχειρήσεις μας να δουλέψουν, παρακολουθούμε ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος καπνίζει».

Ατζέντα Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου

Σχετικά με τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ο Δημοτικός Σύμβουλος εξηγεί πως με το άνοιγμα των καταστημάτων η κατάσταση ήταν θετική, αποδυναμώθηκε όμως με τον χρόνο: «Υπήρχε μια κίνηση τις πρώτες μέρες μετά το άνοιγμα, αυτό κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο υποτονικό».

Ένα ακόμα θέμα του Δήμου που συζητήθηκε είναι το υπόγειο πάρκινγκ του Κορδελιού και ο κεντρικός δρόμος, Ανδρέα Παπανδρέου: «Το υπόγειο πάρκινγκ ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφίσουμε να το δώσουμε σε κάποιον ιδιώτη. Δεν έχω ανασφάλειες και φοβίες να δώσω κάτι σε έναν ιδιώτη» εξηγεί ο κ. Αντίνου και ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η ελλιπής εισήγηση που του δόθηκε.

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση που έλαβε το Δ. Σ. δεν αναγράφονταν οι όροι της συμφωνίας με τον ιδιώτη που θα αναλάμβανε το έργο του πάρκινγκ. «Έτσι όπως ήρθε η εισήγηση στο Δ. Σ. δεν είχε κανέναν από τους κανόνες παροχής από τον ιδιώτη που θα πάρει το υπόγειο πάρκινγκ προς τους πολίτες και τους καταστηματάρχες. Στο Δ. Σ. δεν έχουμε την πλειοψηφία, στην οικονομική επιτροπή όμως μπορούν να περάσουν ό,τι θέλουν. Χωρίς να υπάρχει κάποια συνεννόηση, ήταν ομόφωνη η απόφαση της αντιπολίτευσης, γιατί φάνηκε ότι υπάρχει δόλος».

Συγκεριμένα, στην εισήγηση που έλαβε το Δ. Σ. δεν αναγράφονταν οι όροι της συμφωνίας με τον ιδιώτη που θα αναλάμβανε το έργο του πάρκινγκ. «Έτσι όπως ήρθε η εισήγηση στο Δ. Σ. δεν είχε κανέναν από τους όρους» εξηγεί.

«Πριν να κλείσουμε τον δρόμο και να περιορίσουμε τις θέσεις στάθμευσης, απαραίτητο είναι να παρέχεις στον καταστηματάρχη και στον πολίτη θέση στάθμευσης και είπαμε ανοίξτε πρώτα το υπόγειο πάρκινγκ και μετά κάντε ό,τι ενέργειες. Γι’ αυτό και αντιδράσανε και οι καταστηματάρχες και σωστά αντιδράσανε» τόνισε. «Είναι δουλειές του ποδαριού, απλά να κάνω κάτι για να δείξω ότι κάνω».

Μίλησε, επίσης για τα περιοριστικά μέτρα από τον κ. Χαρδαλιά που είχαν τεθεί στο παρελθόν μόνο για τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου: «Όταν πριν κάποιους μήνες άνοιξε το λιανεμπόριο, κάποια στιγμή στον δήμο μας, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας και του κ. Χαρδαλιά έκλεισε μόνο ο δικός μας ο δήμος και οι άλλοι δήμοι έμειναν ανοιχτοί. Δημιουργήθηκε τότε το τραγελαφικό, σε έναν δρόμο στην Δ. Καραολή 600 μέτρα από την μία την πλευρά να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και 600 μέτρα από την άλλη πλευρά να είναι κλειστά. Τότε είπαμε ότι αυτό είναι παράδοξο κύριοι.

»Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χαρδαλιάς κράτησε το μέτρο και δεν έκανε πίσω. Βλέπετε τώρα τι έγινε με την Μύκονο; Δηλαδή έτσι θα διοικούνε τη χώρα; Όταν θα βρίσκουμε τον αδύναμο και τον πιο μικρό θα τον πατάμε και όταν ο μεγάλος μπορεί να μας πάρει ένα τηλέφωνο θα κάνουμε πίσω;»

ΕΛΠΕ: «Μολύνουν οι βιομηχανίες και πληρώνουν πρόστιμα οι πολίτες»

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της ρύπανσης από τα εργοστάσια των ΕΛ.ΠΕ.: «Αυτό που ζει η χώρα είναι το θέατρο του παραλογισμού. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαική Ένωση μας έβαλε πρόστιμο σαν Ελλάδα, γιατί ρυπαίνουμε παραπάνω από τα προβλεπόμενα και η χώρα έβαλε να πληρώσουν το πρόστιμο οι πολίτες, γιατί η Δυτική Θεσσαλονίκη και οι βιομηχανίες της και κυρίως τα ΕΛ.ΠΕ. μολύνουν πάνω από το φυσιολογικό.

»Έβαλε πρόστιμο η Ευρωπαική Ένωση και θα το πληρώσουν οι πολίτες γιατί μολύνονται από την βιομηχανία, δε θα το πληρώσει η βιομηχανία. Αυτή είναι η χώρα μας. Αλλά προσπαθούν την ίδια ώρα να μας σώσουν από τον ιό.»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος περιέγραψε στη συνέχεια την κατάσταση που επικρατεί στην ατμόσφαιρα της περιοχής του Δήμου: «Εχθές το βράδυ συγκεριμένα, τέσσερις η ώρα η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Όποιος είχε ανοιχτό μπαλκόνι πέθαινε και μέσα στο σπίτι του»

«Αυτό ζούμε» είπε κλείνοντας, τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

Δείτε επίσης: Χρήστος Αντίνου στην Εγνατία Τηλεόραση: “Οι έμποροι δε θέλουμε ξεροκόμματα, η κυβέρνηση κοιτάζει μόνο το πολιτικό κόστος” (vid)