Χρήστος Τριαντόπουλος: Επιτακτική ανάγκη η προσαρμογή στην κλιματική κρίση – Δημήτρης Κουρέτας: «Σημαντική πρόκληση» η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων

Χρήστος Τριαντόπουλος: Επιτακτική ανάγκη η προσαρμογή στην κλιματική κρίση – Δημήτρης Κουρέτας: «Σημαντική πρόκληση» η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων

Τα αποτελέσματα των δύο καινοτόμων προγραμμάτων «LIFE PureAgroH2O» και «AFOOT», που στοχεύουν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγικής δραστηριότητας, παρουσίασε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς κατά τη διάρκεια ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους εταίρους των υπό ολοκλήρωση προγραμμάτων.

«Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, σε μια περιοχή όπου η διαχείριση των υδάτων μετά και από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, είναι εφάμιλλη της διαχείρισης των οικονομικών και παραγωγικών πόρων» τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Σημείωσε ότι, «όποια παρέμβαση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπονομεύεται η ποιότητα, αλλά αντιθέτως να διασφαλίζεται».

Ο υφυπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της Πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση μέσω έργων που «συνηγορούν στη σωστή διαχείριση των υδάτων και έχουν από τη μία πλευρά ως στόχο τη διασφάλιση έναντι των καιρικών φαινομένων και από την άλλη την εξασφάλιση όσο περισσότερων υδάτων για την άρδευση της παραγωγικής διαδικασίας».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» την επαναχρησιμοποίηση του νερού και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ανέφερε ότι χρειάζεται η τοποθέτηση υπόγειων αρδευτικών δικτύων στην Περιφέρεια, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν την ανάγκη για 17.500 χιλιόμετρα, εκ των οποίων την περίοδο 2009-2023 είχαν υπογειοποιηθεί μόλις 292 χιλιόμετρα.

Όπως ανέφερε, «μέχρι το 2027, θα υπογειοποιηθούν 1.200 χιλιόμετρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους δήμους από την Περιφέρεια». Σημείωσε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα για τη βελτίωση της ποιότητας και εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Γιάννης Κράββαρης, υπογράμμισε ότι η λειτουργία του συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ βασίζεται στη βιωσιμότητα, τη διασφάλιση της ποιότητας και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι τα μήλα μας, το προϊόν που ταυτίζεται με τον τόπο μας, θα είναι διαρκώς κατοχυρωμένα ως προϊόν που παράγεται μέσα σε μια λεπτή ισορροπία παράδοσης και καινοτομίας», τόνισε ο κ. Κράββαρης.

Η διευθύντρια Ερευνών και προϊσταμένη Φυτοπροστασίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Αιμιλία Μαρκέλλου, ανέλυσε το πρόγραμμα LIFE PureAgroH2O, τονίζοντας ότι η πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας Φωτοκαταλυτικής Νανοδιήθησης έχει ως στόχο την εξάλειψη ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής, η θολερότητα του νερού μειώθηκε περισσότερο από 87%, ενώ η μείωση των ολικών αιωρούμενων στερεών έφτασε το 75%. Επιπλέον, πάνω από 92% του υδατικού αποβλήτου είναι ανακτώμενο και η διαπερατότητα του νερού φτάνει το 98%.

Το δεύτερο πρόγραμμα, «AFOOT», στοχεύει στην ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου, από τον αγρό μέχρι την παράδοση των μήλων για μετασυλλεκτική διαχείριση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγή του συνεταιρισμού είχε τζίρο 18,5 εκατ. ευρώ το 2023, με την πρόβλεψη να φτάσει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ το 2024.

Η νέα ψυκτική εγκατάσταση του συνεταιρισμού θα έχει αυξημένες δυνατότητες, φθάνοντας τους 4.000 τόνους, συγκριτικά με το υπάρχον διαλογητήριο που διαχειρίζεται 100 τόνους μήλων την ημέρα.

Loading

Play